Búcsút inthetünk a kávénak a klímaváltozás miatt?
Az előjelzett környezeti változások nagy része valószínűleg végbemegy az évszázad végére, a trópusi növények pedig ritkább és drágább termékekké válnak.
Svájci tudósok az éghajlatváltozás kávéra, avokádóra és kesudióra gyakorolt hatását vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, a világ kávétermesztő területeinek mintegy felét veszély fenyegeti. A világ jelenleg legnagyobb kávétermelő országa, Brazília az ültetvényeiken akár 79 százalékát is elveszítheti.
A három vizsgált növény közül a kávé a legfontosabb, 2022-ben 460 milliárd dollár várható az értékesítéséből, míg az avokádó és kesudió 13 millió, illetve 6 millió dollárt hozhat – számolt be a The Conversation.
Az éghajlatváltozás jövőbeli élelmiszertermelésre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások többsége a mérsékelt övben termesztett növényekre fókuszál, mint a búzára, kukoricára, burgonyára és olajos magvakra. A trópusi ökoszisztéma ritkábban kerül a figyelem középpontjába, pedig a szárazföldi területek mintegy 40 százalékát teszi ki 3 milliárd főt számláló lakossággal, ami 2050-re várhatóan egymilliárddal növekszik.
Az új tanulmány fontos újítása, hogy az éghajlati tényezőkön (például hőmérsékleti és csapadékviszonyokon) kívül a terep és termőföld paramétereit is vizsgálja. A módszer árnyaltabb képet ad a jövőben várható hatásokról, amelyek megváltoztathatják egyes régiók alkalmasságát bizonyos növényfajták fenntartására, például talaj pH-ja vagy textúrája miatt.
Bár egyes országok mezőgazdaságát hátrányosan érinti a klímaváltozás, más régiók akár profitálhatnak is belőle: Kína, Argentína és az Egyesült Államok egyes területei alkalmassá válhatnak a kávétermesztésre. Valószínűleg a tudósok által előjelzett folyamatok egy része végbemegy majd az évszázad végére, tekintettel az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló lomha próbálkozásokra.
A világ kénytelen lesz alkalmazkodni a trópusokon végbemenő változáshoz, például bizonyos ültetvények áthelyezésével olyan területekre, ahol az éghajlat megfelelőbb a termesztésre. Minden intézkedés ellenére a jövőben sok trópusi termény nehezen hozzáférhetővé és drágábbá válhat, kávét pedig csak különleges alkalmak esetén kortyolhatunk.