Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Ezekre kell odafigyelni, hogy ne legyünk betegek a klímahasználat miatt

A nem megfelelően karbantartott és használt klíma inkább árt, mint használ.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nagy melegben másra sem vágyik az ember, csak valami hűsítő, frissítő italra vagy fogásra, illetve arra, hogy mihamarabb hazaérjen, bekapcsolja a klímát és élvezze a nyugalmat, a hűs levegőt. Ám a nem megfelelően karbantartott és használt klíma az autókban, az irodákban, közösségi terekben és otthonunkban egyaránt komoly veszélyeket rejthet magában. Ennek kapcsán elsőként azt érdemes kiemelni, hogy a klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban megtalálható mikroorganizmusok különböző megbetegedéseket, például allergiát, asztmát okozhatnak.

Ha a klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, szintén légzőszervi panaszokat, a szem, a torok, illetve az orr nyálkahártyája és a bőr kiszáradását okozhatja, továbbá, ha a hideg levegő közvetlenül éri az embert, megfázásos tünetek jelentkezhetnek, ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek – írja az Egészségkalauz. A lakásokban, irodákban, bevásárlóközpontokban működtetett klímaberendezések tisztítását és fertőtlenítését évente minimum egyszer, nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer ajánlott elvégezni. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

Emellett az a legjobb, ha mérsékelt hűtést alkalmazunk, de az is fontos, hogy ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt vagy alatt. Míg az autóban használt klímát illetően azt kell hozzátenni: érdemes a külső hőmérsékletnél maximum 6-8 Celsius fokkal hidegebbre állítani, hogy az autóból kiszállva a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára, és a meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra. A klímaberendezések pollenszűrőjét 10-15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni – jegyzik még meg a cikkben.

Korábban azt is megírtuk, hogy kiderült, mennyi magyar háztartásban van jelenleg klíma: akik ilyen eszközt vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy póló alatt viselhető klíma segíthet átvészelni a perzselő és hideg napokat. Az eszközt illetően egyebek mellett azt érdemes tudni, hogy a beállítása mobilappon át történik, szenzoros adatok alapján teljesen automatán is működhet. De a termék fűteni is képes, Peltier-elemet használ a kívánt hatás elérésére.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.