Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Új kispesti fejlesztés: egyszerűvé és biztonságossá vált a kerékpáros közlekedés

A frissen elkészült fejlesztéseknek köszönhetően Kispesten rendkívül biztonságos környezetet alakítottak ki a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Fotó: BKK
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A BKK honlapján osztotta meg, hogy biztonságosan kerékpározhatóvá vált számos útszakasz, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók akár 10-15 perc alatt megközelíthetik kerékpárral a fontosabb intézményeket és üzleteket a kerület belső részeiből.

A beruházás rengeteg ember életét könnyíti meg

Fotó BKK

Befejeződtek a munkák a XIX. kerületben: a beruházás hozzájárul egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, ahol egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába vagy az iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A tervdokumentáció a XIX. kerületi önkormányzat megbízásából készült a BKK közreműködésével; a fejlesztések tervezésekor és kivitelezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedés megállóihoz. Szempont volt az is, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek, valamint a belváros felé vezető, már meglévő útvonalak.

A beruházás során a BKK

  • a Corvin körút és Jáhn Ferenc utca között több szakaszon kerékpársávokat, kerékpárutakat alakított ki, így a meglévő szervizutak összekötésével összefüggő, kerékpárral járható útvonal jött létre az Üllői út egy fontos szakaszán;
  • a Hunyadi utcában (az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között) kerékpársávot jelölt ki, amely közvetlenül kapcsolódik a XX. kerületben kivitelezés alatt lévő Nagysándor József utcai kerékpársávokhoz és így Pesterzsébet belső területeihez;
  • a forgalmasabb úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyezett el, valamint
  • zárható kerékpártárolókat épített az Üllői út mentén, hogy segítse a közlekedőket, és szorosabb kapcsolatot biztosítson a közösségi közlekedéssel.
Fotó BKK

Fontos volt a kerékpározás népszerűsítése is

Fotó BKK

A műszaki átadás-átvételi eljárás – és ezzel a kivitelezési munka – 2023. szeptember végén befejeződött.

A projekt részei voltak a szemléletformáló és népszerűsítő programok is, hogy felhívják a figyelmet a fejlesztések előnyeire, a kerékpárral közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókra, valamint hogy eloszlassák a városi kerékpározással kapcsolatos tévhiteket, népszerűsítve a mindennapos kerékpározást.

Több kerületben is zajlik az építkezés

Fotó BKK

A XIX. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; a III. és a XIII. kerületben, Kőbányán és Újbudán is zajlik a kivitelezés, a XV. kerületben már véget ért a munka.

Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.