Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,79 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
467,75 Ft
Bitcoin
64,119 $

Egyre kisebb az érdeklődés a lakáscélú hitelekre

Az elmúlt negyedévben ingatlanvásárlás céljából szerződő ügyfelek az emelkedő kamatkörnyezetben legnagyobb arányban a kiszámíthatóbb, legalább 10 évig fix kamatozású hiteleket választották.

...svg content...Fotó: Unsplash
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Lassuló tendenciát mutat a lakáscélú hitelek piaca, 2021-hez képest 30%-os elmaradással zárult az idei harmadik negyedév. Alábbhagyott az otthonteremtési támogatások igénylésének intenzitása is, egyre kevesebben élnek a CSOK adta lehetőségekkel. A Credipass szakértői összefoglalták az elmúlt negyedév legfontosabb információit a jelzáloghitel-piacról!

A jelzáloghitel-piacon tapasztalható év eleji lendületet egy alacsonyabb intenzitású időszak követte a második negyedévben és ez a lassulás nem állt meg a harmadik negyedévben sem. A Credipass szakértőinek becslése szerint 2022 szeptemberében 82 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ezzel 264 milliárdos volumenen zárta a negyedévet a lakáscélú hitelek piaca, azonban így is az előző év azonos időszakához hasonlítva jelentős, 30%-os csökkenést mutatnak a számok. „A bizonytalan gazdasági helyzetnek, az inflációnak, valamint az idén már tizedik alkalommal – a januárihoz képest 4,5-szeresére, 13%-ra – megemelt jegybanki alapkamatnak köszönhetően jelentősen elbizonytalanodtak a korábban még magabiztos hitelfelvevők is. Akik a körülmények ellenére belevágtak a hiteligénylésbe, igyekeztek minél inkább bebiztosítani magukat. Szakember véleményét kérve lényegesen tompítható a kamatemelkedés okozta veszteség, és sokkal egyszerűbbé, átláthatóbbá válik az infláció hatása a megfizetett törlesztőrészletek esetén.” – árulta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. Soron kívül 1500 tonna olajjal borult fel egy tankerhajó a Fülöp-szigeteken

Az elmúlt negyedévben ingatlanvásárlás céljából szerződő ügyfelek az emelkedő kamatkörnyezetben legnagyobb arányban a kiszámíthatóbb, legalább 10 évig fix kamatozású hiteleket választották. A fővárosban a negyedévben zárult összes hitelügylet 86, Kelet-Magyarországon 85, az ország nyugati felében pedig 84%-a tartozott ebbe a kategóriába, miközben az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleket teljesen figyelmen kívül hagyták a hitelfelvevők. A havi törlesztő terhének csökkentése céljából egyre többen választották a futamidő elnyújtását, és bár még mindig legnagyobb arányban 20 éves futamidővel kalkulálnak ügyletükhöz országosan, 2022 harmadik negyedévében népszerűbbek lettek a 30 éves időtartamra kötött szerződések is. A fővárosban így már az összes felvett hitel 10%-át teszik ki ezek az ügyletek. 

2022 harmadik negyedévében a fővárosi hitelfelvevők főként 20 millió forint feletti értékben szerződtek (39%), a vidéki jelzáloghitel-piacon viszont a 10-15 millió forint közötti kategória volt a legelterjedtebb, keleten az ügyfelek 40, nyugaton 31%-a igényelt ilyen konstrukciójú hitelt. Az átlagos hitelnagyság az ország minden területén mérséklődött, így Budapesten 20 millió forint alá csökkent a felvett hitelösszegek átlagos értéke, Nyugat-Magyarországon 14,3 millió forintot, keleten pedig közel 12 millió forint hitelt vettek fel átlagosan az igénylők 2022 harmadik negyedévében.

A kormány nagy hangsúlyt fektet a családok megélhetésének és lakhatási körülményeinek javítására, ezért az elmúlt években a családpolitika alapját képezték az otthonteremtő támogatások, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek a gyermeket nevelők és tervezők körében. A vidéki ingatlantranzakciós adatok tekintetében 2022 harmadik negyedévében azonban csökkent a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya az előző negyedév adataihoz képest. Nyugat- és Kelet-Magyarországon a hitelügyletek 29,9-27,5%-hoz csatoltak CSOK igénylést, míg Budapesten ez az arány 18,5%-ról 18,9%-ra emelkedett. Az országos megoszlás azonban összességében az előző negyedévi 25,2%-ról 23,1%-ra enyhült.

A népszerű otthonteremtési támogatások között szerepel a Babaváró támogatás is, amely a bejelentések értelmében a jövőévben is segíti majd a családok saját ingatlanhoz jutását, bár a folytatásról még nem született jogszabály. A Credipass ügyfelei körében végzett felmérés szerint 2020-hoz képest 10 százalékponttal magasabb azoknak a Babaváró támogatást igénylő ügyfeleknek az aránya 2021-ben és az idei évben is, akik lakás vásárlására fordították a felvett összeget. A pénzügyi közvetítő 2022-es évi adatai alapján a lakásvásárlásra fordított Babaváró támogatások volumene meghaladta a 6 milliárd forintot. Az MNB összegzése szerint az idei év júliusáig összesen 1896 milliárd forintot utaltak ki a pénzintézetek a Babaváró támogatást igénylőknek.

„Általánosságban elmondható, hogy aki elhatározta, hogy mindenképpen saját ingatlant szeretne, de az otthonteremtéshez banki kölcsönre van szüksége, az a megemelkedett kamatok ellenére is szerződni fog. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem szabad az első banki ajánlatot elfogadni, hiszen a bankok is érzékelik a csökkenő volument, így kiemelt ajánlatokkal, akár 6,5%-nál is kedvezőbb, végig fix kamatozású hitellel készülnek a pénzügyi szakértők ügyfelei számára. Összességében milliókat spórolhat a hitelfelvevő, ha megtalálja a számára legkedvezőbb konstrukciót. Ebben nyújt szakértő és hiteles segítséget a Credipass.” – tette hozzá a szakértő.

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Elsüllyedt egy teherhajó Tajvannál a pusztító tájfun alatt, nem találják a legénységet

Egy kilenc főből áll teherhajó süllyedt el Tajvannál a tájfun idején, egyelőre nem találják a személyzetet.

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.