Kincses: van olyan orvos, akit az új szerződés aláírásával zsarolnak

Szeged, 2021. február 24. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját mutatja az oltás előtt az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.február.26 - 14:35

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint sokkal többen fogják aláírni az új megállapodásokat, mint amennyit korábban feltételeztek.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorban Kincses Gyula arról beszélt, hiába tűrhetőek a jogszabályok, nem megfelelően alkalmazzák őket a kórházakban.

A MOK elnöke közölte, a kamarának sikerült eredményeket elérni, megfelelő garanciákat alkudtak ki, valamint az Országos Kórházi Főigazgatósággal is aktív partneri kapcsolatot hoztak létre, de mindez semmit sem ér, ha az új szerződések esetében a végpontokon, vagyis az intézményekben komoly baj van.

Kincses elárulta, volt olyan orvos is, akit azzal zsaroltak meg, hogy ha nem írja alá az új szerződést, nemcsak hogy elveszíti az állását, de máshol sem tud majd elhelyezkedni és munkába állni.

A MOK-hoz több jelentés is érkezett fenyegetésekkel kapcsolatban, amelyeket kikértek maguknak és jelezték a főigazgatóság felé.

Kincses hozzátette, a jogilag nincs lehetőség zsarolásra még akkor sem, ha az orvosoknak március 1-jéig alá kell írniuk a megállapodást. A MOK-elnök mindezek ellenére úgy gondolja, az egészségügyi dolgozók nagy része szignózni fogja a szerződést.

Kincses Gyula arról is beszélt, hogy az ügyeleti pótdíj ugyanaz a százalék, mint ami régebben volt, de előfordult olyan, hogy valaki a nem hivatalos mértéket kapta, mert annyiért nem talált volna a kórház ügyeletest, ezért a tényleges, most kialkudott ügyeleti pénz olyan területeken, mint a sürgősségi ellátás vagy a traumatológia, magasabb volt, mint a most megemelt bér.