Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,85 Ft
Euró
393,32 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
66,832 $

Kínai mérnökök ellen követtek el öngyilkos merényletet Pakisztánban, legkevesebb 6 ember meghalt

Egy öngyilkos merénylő kedden egy 6 ember életét követelő támadást hajtott végre.

Fotó: MTI/AP
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A pakisztáni rendőrség közlése szerint egy öngyilkos merénylő kedden (március 26.) egy gátépítési projekten dolgozó kínai mérnökök konvojába rohant egy járművel Pakisztán északnyugati részén, melynek következtében 6 ember életét vesztette. A helyi rendőrség azt is megkegyezte, hogy egy héten belül ez volt a harmadik nagyobb támadás kínai érdekeltségek ellen az országban.

Az első két támadás egy légibázist és egy stratégiai fontosságú kikötőt ért a délnyugati Beludzsisztán tartományban, ahol Kína milliárdokat fektet be infrastrukturális projektekbe. A keddi támadás során a mérnökök Iszlámábádból tartottak a Khyber Pakhtunkhwa tartományban lévő Dasuban lévő táborukba. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Mohammad Ali Gandapur, a regionális rendőrfőnök a Reutersnek nyilatkozva megosztotta, 5 kínai állampolgár és pakisztáni sofőrjük vesztette életét a támadásban. A keddi támadásért senki nem vállalta a felelősséget, ahogy a 2021-es támadásért sem, amikor egy buszra mért robbanás 13 embert, köztük 9 kínai állampolgárt ölt meg.

Pakisztánban jelenleg kettős felkelés zajlik: az egyiket a szélsőségesek, a másikat az elszakadásra törekvő etnikai fegyveresek vezetik. Míg a kínaiak elsősorban a Pekinget az ásványkincsekben gazdag Beludzsisztánból kiszorítani igyekvő etnikai fegyveresek célpontjai, ők általában az ország déli és délnyugati részén tevékenykednek – távol a keddi támadás helyszínétől.

A szélsőségesek ugyanis javarészt az ország északnyugati részén tevékenykednek, azon a területen, ahol a konvojt megtámadták. A támadás után egy rendőrségi forrás megosztotta, a konvojban a China Gezhouba Group Company (CGGC) építőipari cég munkatársai dolgoztak, ugyanannak a cégnek, mely 2021-ben célpont volt.

Júniustól hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.