Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Hét kínai harci repülőgép és négy kínai hadihajó tűnt fel Tajvan közelében

Kedden délelőtt pedig újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Csilung városától északnyugatra.

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tajvani védelmi minisztérium közlése szerint kedd reggel hat óra és szerda reggel hat óra között hét kínai harci repülőgép és négy kínai hadihajó tűnt fel a sziget közelében – írja az ANI News a Taiwan News beszámolójára hivatkozva. De a minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy a tajvani erők figyelemmel kísérték a helyzetet.

Illetve az ilyen jellegű incidenseknél már megszokott módon reagáltak, azaz riasztották a légierő több harci gépét, s aktiválták a rakétaelhárító rendszereket. Mindemellett megerősítésre került, hogy egyik kínai harci gép vagy hadihajó sem lépte át Tajvani-szoros középvonalát, s nem hatoltak be a sziget légvédelmi zónájába. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Hozzáteszik, mindeközben kedden délelőtt fél 11 körül újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Csilung városától 119 kilométerre északnyugatra. Kiemelik, a léggömb átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, s kelet felé haladt, majd 12:15-kor nyomát vesztették. A lap megjegyzi, Tajvan eddig 298 kínai katonai repülőgépet, valamint a kínai haditengerészet 136 hajóját észlelte a sziget közelében januárban.

A tajvani tengerészgyalogság szerdán a koahsziungi Zuoying haditengerészeti bázison tartott gyakorlatot, amelyen egy aknaszedő hajó és egy rohamcirkáló is részt vett. A gyakorlat során azt szimulálták, miként hárítanák el a kínai haderő esetleges invázióját, továbbá felmérték a tengerészgyalogosok felkészültségét és harci képességeit.

Január elején arról is beszámoltunk, hogy a szigetország nemzeti vészhelyzeti riasztást adott ki, miután Kína egy műholdat bocsátott fel. „Kína fellőtt egy műholdat, mely a déli légtér felett repült át. A lakosságot arra kérjük, fokozottan ügyeljen biztonságára” – figyelmeztettek. De azt is megírtuk, hogy Caj Jing-ven tajvani elnök egy korábbi interjúban azt mondta, Kína „túlságosan leterhelt” ahhoz, hogy inváziót fontolgasson.