Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Vízumfelfüggesztéssel válaszolt Kína a dél-koreai korlátozásokra

Teljesen elszabadult a koronavírus-járvány Kínában az elmúlt hetek során, amely miatt több ország az elővigyázatosság mellett döntött és különböző utazási korlátozásokat vezettek be a kommunista országgal szemben.

Koronavírusos betegek infúziót kapnak a kelet-kínai Anhuj tartományban fekvõ Fujang egyik kórházának sürgõsségi osztályán 2023. január 4-én. MTI/AP/Chinatopix
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

Társadalmi nyomásra Kína végre szakított az emberi jogok sárba tipró „zéró COVID politikájával”, és azokkal a masszív vesztegzárakkal, amelyek Európában is a feje tetejére állították az életet és a gazdaságot 2020-ban és 2021-ben.

Mivel a kínai vakcinák hatékonytalanok, valamint a lezárások miatt kevesen kapták el még csak tünetmentesen is a vírust, ezért nincs immunitása a kínai lakosságnak, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen súlyos módon terjed a vírus. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

Mivel központi adatokat nem osztanak meg, ezért csak saccolni lehet, mennyi halott és fertőzött van, de univerzális becslések szerint napi több ezer halottal és több százezer, akár millió napi fertőzött lehet.

Abban lehet a leginkább reménykedni, hogy ez nem fog egy szörnyvariánst szülni, amely akár súlyosabb az eddig ismerteknél. Egyelőre nincsenek erre utaló jelek, de azon ne lepődjünk meg, hogy a COVID-narratíva erősebb lesz a médiában az elkövetkező időkben, ugyanis a járvány első két évében is megtapasztaltuk, hogy a média teljesen ráment a riogatásra.

Dél-Korea óvatos

Mindettől függetlenül viszont az országok megpróbálnak elővigyázatosak lenni és jó páran utazási korlátozásokat vezettek be a kínaiakkal szemben, köztük Dél-Korea is. Szöul amellett döntött, hogy minden kínai érkezőnek 48 óránál nem régebbi kötelező negatív PCR-tesztet kell felmutatnia.

A dél-koreai kormány elfogadja a 24 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet is, valamint a hónap végéig felfüggesztették a rövid távú vízumok kiadását a kínai állampolgároknak. Peking erre pedig válaszolt is egy válaszkorlátozással.

A Channel News Asia beszámolója szerint a Kína dél-koreai nagykövetsége ugyanis bejelentette, hogy felfüggesztik a dél-koreai állampolgároknak kiadott rövid távú vízumokat, méghozzá arra hivatkozva, hogy Szöul diszkrimináló korlátozásokat vezetett be.

Csing Kang, Kína külügyminisztere egy nappal korábban aggodalmát fejeztek ki a dél-koreai külügyi vezetőnek, Park Csinnek a korlátozások kapcsán. Park jelezte, hogy tudományos alapon vezették be a korlátozásokat, Pekingnek viszont nem tetszett ez a válasz, így vízumkorlátozás mellett döntöttek.