Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Kim Dzsongun tarkóján megjelent egy furcsa seb, elindultak a találgatások az egészsége kapcsán

Fotó: KCNA
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 3. - 15:54

A sebtapasz látható volt az állami média képein is, amikor Kim július 24. és 27. között megjelent a Koreai Néphadsereg egyik rendezvényén.

Az észak-koreai Kim Dzsongun az elmúlt napokban egy postai bélyeg méretű sebtapasszal jelent meg, mely elindította a feltételezéseket a rezsim vezetőjének egészségi állapotával kapcsolatosan.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A tapasz az állami média képein is látható volt, amikor Kim július 24. és 27. között megjelent a Koreai Néphadsereg egyik rendezvényén. Az észak-koreai állami média áttekintésére hivatkozva közölték, hogy voltak olyan képek is július végi eseményeken, amelyeken a tapasz eltűnt, és egy furcsa, sötétzöld folt volt látható a helyén.

Bár a vezető egészségi állapota az egyik legszigorúbban őrzött titok Észak-Koreában, a fotók ritka bepillantást engedtek a 37 éves vezető állapotába, miközben megpróbálja újraéleszteni a gazdaságot és küzd az élelmiszerhiánnyal. Az állami propaganda évtizedek óta úgy ábrázolja a legfelsőbb vezetőket, mint akik annyira népközpontúak, hogy saját jólétüket kockáztatják a nép jóléte érdekében.

Júniusban az állami média egy állampolgárra hivatkozva azt állította, hogy az észak-koreaiak sírva fakadtak a drámaian soványabb Kim láttán, aki sokkal vékonyabban tért vissza a nyilvánosság elé, miután május nagy részében távol volt. Kim felnyíratta a haját, így nehéz is lett volna elrejteni a fején lévő sebet. A képek nyilvánosságra hozatalával Észak-Korea alapot adott a kémügynökségeknek, amelyek Kim egészségi állapotára vonatkozó nyomokat keresnek.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat úgy véli, hogy nem voltak szokatlan jelek Kim egészségi állapotával kapcsolatban – jelentette kedden a Jonhap hírügynökség. Idézte a kémügynökség által tájékoztatott törvényhozókat is, akik hozzátették, hogy a tapaszt néhány nap múlva eltávolították, és nem maradt heg a helyén.

Az NK News, az országra összpontosító webhely szerint az állami média által közzétett fotókon nem volt látható a seb nyoma Kimen, amikor július 11-én egy zenészekkel tartott rendezvényen vett részt, hozzátéve, hogy a vezető ezt követően valószínűleg egy tengerparti kúriában, Vonszanban töltötte idejét.

Tavaly egy hosszabb távollét után – amely aggodalmat keltett a rezsim stabilitásával kapcsolatban – Kim egy 2020. május elsejei rendezvényen jelent meg egy műtrágyagyárban, és a csuklóján olyan nyomok voltak, amelyek felerősítették a találgatásokat, hogy orvosi beavatkozáson eshetett át.

Kim – aki túlsúlyos és dohányzik is – évek óta az egészségügyi spekulációk tárgya. Leghosszabb távolléte a nyilvánosságtól hat hét volt 2014-ben. Amikor újra felbukkant, bottal járt, ami felvetette annak a lehetőségét, hogy köszvényben szenvedhet.

Nagyapjának és államalapítójának, Kim Ir Szennek a nyakán egy majdnem teniszlabda méretű kinövés volt, amely az évek során nemzetközi utazásokon készült fényképeken is megörökítésre került. Propagandagépezete gondoskodott arról, hogy a nyilvánosság előtt soha ne mutassák meg.

Kim Dzsongun 2011 végén kezdődött uralkodásának egyik legnehezebb időszakát éli: a dél-koreai központi bank múlt héten közzétett adatai szerint a gazdaság 2020-ban a koronavírus, a természeti katasztrófák és a nemzetközi szankciók miatt több mint két évtized óta a legnagyobb visszaesést könyvelhette el. A bruttó hazai termék tavaly kisebb volt, mint Kim hatalomra kerülésekor – áll a Bloomberg által szemlézett jelentésben.