Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Kikötött Wilhelmshavenben az első cseppfolyósított gázt szállító tankerhajó

TÉMÁK:
#LNG #Németország
MTI/EPA/LARS-JOSEF KLEMMER / POOL
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Csaknem egy évvel ezelőtt tartották az első németországi LNG-terminál alapkőletételét.

Kedd reggel először kötött ki Wilhelmshavenben egy cseppfolyósított földgázt szállító tankerhajó. A „Maria Energy” nevet viselő tartályhajó utolsó méterein rendőrségi felvezetést kapott a terminálhoz.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Tíz hónapos tervezési és építési munkálatokat követően nyílt meg Wilhelmshavenben az első német terminál, melynek azóta már a tesztüzemeit is sikeresen végrehajtották – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A környezetvédők nem fogadták kitörő örömmel a hajót

Az Alsó-Szászországi úszó terminál központi eleme a közel 300 méter hosszú “Höegh Esperanza” nevű speciális hajó, amely a tartályhajók által szállított cseppfolyósított földgázt gázneművé alakítja, és a német gázhálózatba táplálja.

A környezetvédők élesen tiltakoztak az LNG-tanker kikötése ellen, többek között a cseppfolyósított gáz kinyerésének környezetkárosító hatása miatt. A Deutsche Umwelthilfe német környezetvédelmi szervezet egyenesen „történelmi mélyütésnek” nevezte a klímavédelmi célokra nézve.

Németország számára ugyanakkor rendkívül fontos az Oroszországból származó gáz kiesésének pótlása, hiszen a gazdaság működésének egyik alappillérét jelentette a háborút megelőző évtizedekben.