A fertőző betegségek osztályán koronavírusos betegeket ellátó ápolók stresszoldásként zumba tánc és fitnesz órán vesznek részt a Kenyatta Egyetemi Kutató Kórház parkolójában, Nairobiban 2020. május 17-én. A táncórát az Ápolók Tanácsa szervezte a dolgozók mentális egészségének megőrzése céljából. MTI/EPA/Daniel Irungu

Kikelt a vakcinanacionalizmus ellen Kenya, miután Nagy-Britannia beutazási tilalmat rendelt el ellenük

Szerző: Kolláth Benjámin

Miután Nagy-Britanniában beutazási tiltólistára tették a Kenyából érkező utasokat, az afrikai ország arra mutatott rá, könnyű úgy másokat kitiltani, ha Európa több vakcinát foglal le, mint ahány lakosuk van.

not image

Kolláth Benjámin

2021. április. 11 - 01:10

Kenya megkongatta a vészharangokat egy kialakulóban lévő „vakcinaapartheidről” és diszkriminációval vádolták Londont, amiért beutazási tilalmat vetettek ki a kelet-afrikai országra, írja a CNN. A külügyminisztérium közleménye így hangzik:

„Kenya továbbra is nagy sajnálattal látja, hogy a vakcinagyártó országok egyfajta vakcinanacionalizmust, önzőséget és diszkriminációt folytatnak egy olyan mániákus gyűjtögető hozzáállással, amit vakcinaapartheidként is leírhatunk.”

„Ez, és a folyamatos szövegek a vakcinaútlevelekről úgy, hogy a vakcina nem érhető el minden nemzet számára, csak növeli az eddigi egyenlőtlenségeket és közel lehetetlenné teszi a járvány globális leverését.”

A közlemény, illetve, hogy ők is korlátozásokat vezettek be a Nagy-Britanniából érkezőkre, azt követte, hogy London múlt pénteken a piros besorolású országok közé tette Kenyát. Az afrikai állam külügyminisztériumának főtitkára, Macharia Kamau a CNN-nek kedden elmondta, kicsit meglepte őket a lépés:

„Mintha teljesen elszabadult volna a járványhelyzet Kenyában, holott nem. Úgy csinálnak, mintha mi nem hoztunk volna korlátozásokat és nem kezelnénk a helyzetet megfelelően.”

A kenyai rendelet szerint a brit állampolgárságú és onnan érkező utasoknak 14 napig karanténba kell vonulniuk egy erre kijelölt helyen, ahol két PCR-tesztet kell elvégezniük, saját költségre. A kenyai állampolgárok ez alól mentesülnek.

A britek ennél messzebb mentek, akik az érkezést megelőző 10 napban Kenyában voltak, azoknak megtagadják a belépést, a helyi lakosok és letelepedési engedéllyel rendelkezőknek pedig karanténba kell vonulniuk tíz napra, szintén saját költségre.

A britek vörös besorolását negyven ország, elsősorban afrikai és dél-amerikai államok kapták meg, míg az olyan európai országok, ahol a harmadik hullám tombol, mint Franciaország, nem.

Koronavírus-fertőzés gyanújával tesztelésre küldött páciensektől vett mintákat vizsgálnak a kenyai Pathologists Lancet laboratóriumi szolgáltatásokat kínáló vállalatnál Nairobiban 2020. április 5-én.
MTI/AP/Brian Inganga

Míg az Egyesült Királyságban már csökkennek az eset- és halálozási számok, addig Kenya még a harmadik hullámmal küszködik. Uhuru Kenyatta elnök március 26-án szinte teljes kijárási tilalmat rendelt el, még az országon belüli forgalmat is korlátozták. Kenyában keddig összesen 2258 halálos áldozatot szedett hivatalosan a járvány, míg Nagy-Britanniában több mint 126 ezret.

A beutazási tilalom közepette sok kenyai a közösségi oldalakon mutat rá arra, milyen egyenlőtlenségek vannak a két ország között. Az ország ENSZ-nagykövete, Martin Kimani Twitteren ezt írta: „Ilyen, amikor a szolidaritás csak egy szó. Előbb jött a vakcinanacionalizmus, most itt van a vakcinaapartheid.”

Újrahasznosítható anyagokat gyűjt egy szemétlerakatban talált védőruhát viselő kenyai férfi egy hulladéklerakó telepen Nairobi külvárosában 2021. március 28-án. A szemétszedésből élők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a koronavírus-járvány idején a világ minden országában.
MTI/AP/Brian Inganga

Kenya a nemzetközösség részeként kérte Londont, hogy osszák meg vakcináikat velük, rámutatva, hogy 400 millió dózisuk van lefoglalva 66 milliós lakosságra. A CNN kérdésére a brit kormány nem reagált, de korábban elmondták, amint saját lakosságukat beoltották, minden többletvakcinát megosztanak.

Kenya az ENSZ COVAX programján keresztül kapta meg első oltóanyag-szállítmányát, kb. egymillió dózisnyit az AstraZenecától. Kamau szerint már ezt is ünneplik, azonban ötvenmilliós ország lévén ennél sokkal többre lesz szükségük.

Az országban már a Szputnyik V is megkapta az engedélyt vészhelyzet esetére, aminek következtében többen magánszemélyként, több mint húszezer forintos áron kezdtek el belőle rendelni, két helyi ügyvéd Twitterre is kitett egy képet arról, ahogy beoltatják vele magukat. Április 2-án azonban a kormány leállíttatta a vakcina magánimportját, hogy „nagyobb átláthatóságot biztosítsanak.”

„Semmi gond nincs a Szputnyik V-vel, ahogy a többi vakcinával sincs semmi gond, de olyan módon kell az országba hozni őket, hogy a jogszabályoknak is megfeleljenek. Kenyában a vakcinák mindenkinek ingyenesek.”

– tette hozzá a főtitkár.

Afrika-szerte hatalmas haragot váltott ki a globális egyenlőtlenség az oltóanyag elosztásában, Dél-Afrika elnöke, Cyril Ramaphosa a Világgazdasági Fórum virtuális ülésén vádolta meg azzal a gazdag országokat, hogy csak maguknak halmozzák fel a dózisokat.

Az Oxfam nevű jótékonysági szervezet szintén a vakcinaapartheid leállítására szólított fel, keddi sajtóközleményükben azt emelve ki, hogy míg a gazdagabb országok percenként oltanak be egy embert, addig sok fejlődő országban még egy ember sem lett beoltva.

Kamau azonban nincs meglepve azon, hogy így alakultak a dolgok, mondván: „Egyenlőtlen világot élünk.”