Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Két palesztint szedtek le az izraeliek, a két oldal máshogy meséli a történteket

Fotó: Raád Hazemnek, a 2022 áprilisi tel-avivi terrortámadás elkövetõjének lerombolt otthona a ciszjordániai Dzseninben 2022. szeptember 6-án. Az izraeli hadsereg éjszaka semmisítette meg a házat, a helyszínen tûzharc tört ki, egy palesztin személy életét vesztette, és legkevesebb 16-an megsebesültek. Április 7-én Raád Hazem lövéseket adott le egy tel-avivi bár vendégeire, majd elmenekült. A Sin Bet belbiztonsági szolgálat fegyveresei másnap találtak rá Jaffóban. Hazem elõször karját felemelve megadta magát, majd fegyvert rántott és tüzet nyitott a biztonságiakra, akik megölték. Izrael rendszeresen lerombolja a halálos terrortámadások elkövetésével vádolt palesztinok otthonait. MTI/EPA/Alaa Badarneh
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Az izraeli hadsereg szerint az agyonlőtt palesztinok, Baszel Baszvosz és Haled Anver autójukkal megpróbálták elgázolni a gyanúsítottak letartóztatása céljából ott tartózkodó katonákat, a palesztinok szerint viszont csak dolgozni mentek, amikor a katonák rájuk lőttek.

Az izraeli hadsereg agyonlőtt hétfő hajnalban két palesztint, akik Izrael szerint gázolásos merényletet próbáltak elkövetni járművükkel – jelentette a Haarec című újság honlapja hétfőn.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

A hadsereg szerint az agyonlőtt palesztinok, Baszel Baszvosz és Haled Anver autójukkal megpróbálták elgázolni a gyanúsítottak letartóztatása céljából ott tartózkodó katonákat a Jeruzsálemtől és Rámalláhtól északra, Ciszjordániában található Dzsalazon menekülttáborban.

A palesztinok szerint viszont egy másik emberrel együtt dolgozni indultak, amikor az izraeli katonák több tucatszor rájuk lőttek. A palesztinok szerint megsebesült egy harmadik, Bir Zeitban élő palesztin férfi is. 

A Ciszjordániát kormányzó Fatah párt Rámalláh és al-Bira körzetében általános sztrájkot és gyásznapot hirdetett haláluk miatt, a lakosok pedig tiltakozásul gumiabroncsokat égettek a menekülttábor bejáratánál, és utakat zártak el a térségben.

Előzőleg vasárnap este a hadsereg közleménye szerint egy izraeli katona könnyebben megsebesült lövéses merényletben Nablusz közelében. Az Oroszlánbarlang nevű, Nablusz körüli, különböző palesztin szervezetek fiatal tagjaiból álló szervezet vállalta a felelősséget a lövöldözésért. A katonák tűzzel válaszoltak, majd keresni kezdték a lövések elkövetőit.

A lövéseket a környéken tartózkodó tüntető civilek, valamint az őket védő katonák ellen hajtották végre. A civilek azért tiltakoztak, mert vasárnap reggel Alon More telepesfalu közelében palesztin fegyveresek lövéseket adtak le az úton elhaladó járművekre, s könnyebben megsebesült egy 40 éves taxisofőr.

Az izraeli hadsereg a robbanásveszélyes ciszjordániai helyzet, a mindennapossá vált merényletek miatt úgy döntött, hogy megerősíti jelenlétét különösen Ciszjordánia északi részén a közelgő őszi zsidó ünnepekre, a kedd délután kezdődő jom kipur és az utána következő sátoros ünnep, a szukkot idejére.

Izrael éjszakánként terrortevékenységgel gyanúsított körözött palesztinok letartóztatására razziákat hajt végre Ciszjordániában az utóbbi hónapokban, miután tavasszal terrorhullám kezdődött, mely 19 izraeli életét oltotta ki. 

Az izraeli hadsereg az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, ahol azóta mintegy félmillió izraeli telepedett le körülbelül 130 településen azon a földön, amely az önálló palesztin állam jelentős részét jelentené a palesztin-izraeli viszályt rendező “kétállami megoldás” alapján.

(MTI)