Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Két összetevős immunerősítő, ami már a konyhádban is ott lehet

Két összetevős immunerősítő, ami már a konyhádban is ott lehet

Két összetevős immunerősítő, ami már a konyhádban is ott lehet
Shutterstock

A közösségi médiában terjedő egészségügyi trendek között ritkán akad olyan, amik szakértők is hitelesnek tartanak, ám a fermentált fokhagyma és méz kombinációja kivételt képez.

A TikTokon már a 2024/25-ös tél során is népszerűvé vált házi készítmény idén ősszel újra reflektorfénybe került, mivel egyre többen esküsznek rá, mint természetes immunerősítőre és megfázás elleni kiegészítőre. A módszer nem csupán népszerűségnek örvend az influenszerek körében, hanem egészségügyi szakértők is támogatják.

A cikk a videó után folytatódik

Rhysa Phommachanh, a Landys egészségügyi tanácsadója úgy fogalmazott: „A fokhagyma és a méz egész évben bizonyítottan jótékony hatású, de különösen télen segíthetik az egészségünk megőrzését. A fokhagyma prebiotikus inulinrostban gazdag, ami támogatja a bélflórát, és antimikrobiális, valamint vírusellenes tulajdonságai révén segíthet a betegségek leküzdésében és a megfázás tüneteinek enyhítésében. A méz antioxidánsokban – például flavonoidokban és polifenolokban – gazdag, amelyek kiegyensúlyozzák az immunrendszert és segítenek megelőzni a megbetegedéseket.”

A MyLondon szerint a készítmény különlegessége a fermentációs folyamatban rejlik, ami nemcsak probiotikumokat biztosít a bélrendszer számára, hanem a fokhagyma emészthetőségét is javítja, így annak ásványi anyagai és vitaminjai könnyebben felszívódnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fermentálás időigényes: a keverék elkészülése akár négy-hat hetet is igénybe vehet – jegyzi meg a WalesOnline.

A recept rendkívül egyszerű: szükség van egy-két fej fokhagymára, egy üveg nyers, adalékmentes bio mézre, valamint egy légmentesen zárható befőttesüvegre. A fokhagymagerezdeket el kell választani a fejtől, majd egyes receptek szerint érdemes kés lapjával összezúzni őket, hogy felszabaduljon az allicin – az a sárgás folyadék, amely a fokhagyma jellegzetes illatát adja, és gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású. Más módszerek szerint elegendő a gerezdeket egészben hagyni, vagy fogpiszkálóval megszúrni őket, hogy az allicin ki tudjon szivárogni.

Az üveget kétharmadig kell megtölteni fokhagymával, majd ráönteni a mézet úgy, hogy maradjon hely a tetején – a túlzottan megtöltött üveg ugyanis a fermentáció során keletkező nyomás miatt kifolyhat, vagy akár fel is robbanhat. A szakértők javasolják az úgynevezett „büfiztetést” is: az üveg napi egyszeri kinyitása segít a gázok távozásában. A keverék négy-hat hét alatt érik el a fogyasztható állapotot.

A házi fermentálás során fontos figyelni a biztonságra is. A botulizmus kockázata miatt ajánlott pH-tesztcsíkot használni: ha az elegy pH-értéke 4,6 vagy annál alacsonyabb, akkor elég savas ahhoz, hogy gátolja a botulizmus spórák kialakulását. Bár sok felhasználó elismeri, hogy az íz és az illat nem mindenki számára kellemes, a keverék fogyasztható önmagában egy kanállal, de akár teába, kávéba, salátaöntetbe vagy főételekhez is keverhető, így könnyebben elfedhető a karakteres aroma.