Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Katonai műholdat állítottak pályára az oroszok, a cél egyelőre nem ismert

Rövid időn belül már a harmadik műholdat lőtték fel az oroszok, ám míg az előző kettőnél ismert volt a szándék, a harmadikról semmilyen érdemi információt nem közöltek.

...svg content...Fotó: Köztéri szoborként kiállított Szojuz-rakéta mellett megy el egy járókelő a kazahsztáni Bajkonurban 2022. szeptember 22-én. A mintegy negyvenezer lakosú várost 1955-ben alapították az egykori szovjet űrrepülőtér kiszolgálására Leninszk néven, és negyven évvel később nevezték át Bajkonurnak. A sztyeppei várost és a vele szomszédos űrkomplexumot Oroszország 2050-ig béreli Kazahsztántól a Roszkozmosz állami űrügynökség számára. Bajkonurban orosz közigazgatás működik, a kazah állami hivatalokat kirendeltségek képviselik. Az űrkikötőből indult a világűrbe 1957-ben az első műhold, a Szputnyik–1, majd négy évvel később az első ember, Jurij Gagarin a Vosztok–1 űrhajóval. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A Vlagyimir Putyin által irányított Oroszország ezúttal egy kis méretű katonai műholdat juttatott az űrbe, amely a Kosmos-2560 nevet kapta.
A küldetés részleteit nem hozták nyilvánosságra, ami tekintettel az Ukrajna elleni háború során elhangzott fenyegetésekre, egyesek szerint aggodalomra adhat okot. A találgatáson kívül ugyanakkor aligha lehet bármit is tenni, ugyanis az eszköz katonai és titkos jellege miatt az oroszok szinte biztosan nem adnak majd róla bővebb információkat, számolt be a hírről a Space.com

Ennek ellenére az EMKA műholdsorozat – amelyhez a Kosmos-2560 is tartozik – egy optikai felderítő űreszközre összpontosít, vagyis elképzelhető, hogy a küldetés csak az idén áprilisban aktivált, ám aktívan csak mintegy egy hónapig működő elődműhold, a Kosmos-2555 leváltására szolgál. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A Kosmos-2560 indítására szombaton került sor, az indulás a pleszecki kozmodromról történt, a hasznos teher súlya pedig 150 kilogramm volt, és végül 300 kilométer magasan a Föld felszíne fölött helyezkedett el.

Mint már említettük, a mostani volt a harmadik küldetés, amelyet Oroszország kevesebb mint egy héten belül végrehajtott. Az elsőre október 9-én került sor, amikor a Szojuz rakéta egy GLONASS navigációs műholdat juttatott a világűrbe. A másodikra pedig október 12-én került sor, amikor is egy kommunikációs műholdat indítottak az angolai kormány számára egy Proton rakétával.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.