Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Mióta itt jártál:

Katonai műholdat állítottak pályára az oroszok, a cél egyelőre nem ismert

Fotó: Köztéri szoborként kiállított Szojuz-rakéta mellett megy el egy járókelő a kazahsztáni Bajkonurban 2022. szeptember 22-én. A mintegy negyvenezer lakosú várost 1955-ben alapították az egykori szovjet űrrepülőtér kiszolgálására Leninszk néven, és negyven évvel később nevezték át Bajkonurnak. A sztyeppei várost és a vele szomszédos űrkomplexumot Oroszország 2050-ig béreli Kazahsztántól a Roszkozmosz állami űrügynökség számára. Bajkonurban orosz közigazgatás működik, a kazah állami hivatalokat kirendeltségek képviselik. Az űrkikötőből indult a világűrbe 1957-ben az első műhold, a Szputnyik–1, majd négy évvel később az első ember, Jurij Gagarin a Vosztok–1 űrhajóval. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szabó Kata

2022. október 17. - 15:58

Rövid időn belül már a harmadik műholdat lőtték fel az oroszok, ám míg az előző kettőnél ismert volt a szándék, a harmadikról semmilyen érdemi információt nem közöltek.

A Vlagyimir Putyin által irányított Oroszország ezúttal egy kis méretű katonai műholdat juttatott az űrbe, amely a Kosmos-2560 nevet kapta.
A küldetés részleteit nem hozták nyilvánosságra, ami tekintettel az Ukrajna elleni háború során elhangzott fenyegetésekre, egyesek szerint aggodalomra adhat okot. A találgatáson kívül ugyanakkor aligha lehet bármit is tenni, ugyanis az eszköz katonai és titkos jellege miatt az oroszok szinte biztosan nem adnak majd róla bővebb információkat, számolt be a hírről a Space.com

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

Ennek ellenére az EMKA műholdsorozat – amelyhez a Kosmos-2560 is tartozik – egy optikai felderítő űreszközre összpontosít, vagyis elképzelhető, hogy a küldetés csak az idén áprilisban aktivált, ám aktívan csak mintegy egy hónapig működő elődműhold, a Kosmos-2555 leváltására szolgál.

A Kosmos-2560 indítására szombaton került sor, az indulás a pleszecki kozmodromról történt, a hasznos teher súlya pedig 150 kilogramm volt, és végül 300 kilométer magasan a Föld felszíne fölött helyezkedett el.

Mint már említettük, a mostani volt a harmadik küldetés, amelyet Oroszország kevesebb mint egy héten belül végrehajtott. Az elsőre október 9-én került sor, amikor a Szojuz rakéta egy GLONASS navigációs műholdat juttatott a világűrbe. A másodikra pedig október 12-én került sor, amikor is egy kommunikációs műholdat indítottak az angolai kormány számára egy Proton rakétával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.