Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Előzetesben marad a Katargate főszereplője

Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A belga hatóságok csütörtökön úgy döntöttek, előzetes letartóztatásban marad Eva Kaili szocialista EP-képviselő, akit korrupcióval és pénzmosással vádolnak.

Előzmény:

 

Eva Kaili, a görög EP-képviselő, aki a Katargate néven elhíresült, az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány főszereplője, további egy hónapra előzetes letartóztatásban marad, döntött csütörtöki meghallgatásán egy belga bíró. A képviselőnő fellebbezhet az ügyben.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A meghallgatás alatt az Euronews beszámolója szerint Kaili kimerültnek tűnt és folyamatosan könnyeivel küszködött, miközben arról beszélt, gyermekével szeretne lenni. Ügyvédje szerint „középkori körülmények között” tartják fogva, nem hagyják aludni és fűtetlen szobában szállásolták el.

Kailit december 9-én tartóztatták le, bűnszervezetben való részvétellel, korrupcióval és pénzmosással vádolják. A görög képviselő a gyanú szerint „nagy mennyiségű” készpénzt és ajándékokat kapott katari és marokkói lobbistáktól, akik az EU-s szabályokat igyekeztek befolyásolni. A hírek szerint Kaili brüsszeli lakásán 150 ezer eurónyi készpénzt foglaltak le.

Letartóztatása hatalmas meglepetésként hatott Brüsszelben és az Európai Parlament alelnökeit is menesztették miatta. Három további ember is előzetes letartóztatásban van az ügyben, Kaili élettársa, Francesco Giorgi, a volt EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri és Niccolo Figa-Talamanca, aki egy civil szervezet elnöke volt.

A belga hatóságok két szocialista további EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését is kérték, ők tagadják, hogy bármi közük lenne a korrupciós ügyhöz.

Panzeri mindeközben a héten vádalkut kötött a belga nyomozókkal, beismerte bűnösségét és „lényegi” információkat osztott meg velük. Ügyvédje a Euronewsnak azt mondta, védence elismerte részvételét „a Katarral és Marokkóval kapcsolatos korrupcióban” és hogy „az egyik vezetője volt egy szervezetnek, ami embereket rántott korrupcióba.” Katar és Marokkó mindeközben hevesen tagad.