Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Katar: amikor a németeknek gáz kellett, nem voltak kifogásaik Katarral szemben

Fotó: Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter sajtóértekezlete a berlini kancellári hivatal elõtt a kormány hetenkénti ülése után, 2022. november 9-én. MTI/EPA/Clemens Bilan
Közel-Kelet
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A katariak „nagyban gondolkodnak”, nem „a kicsinyes retorikai szólamokkal” foglalkoznak, mint a németek. 

Olaf Scholz és kabinetje márciusban megpróbálta kiváltani az orosz energiahordozókat, ezért Robert Habeck gazdasági miniszter elutazott Katarba, ahol meg is állapodott egy hosszútávú LNG-szerződésben Hamim bin Hamad Ál Száni emírrel. 

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A belügyminiszter már októberben támadta Katart, utána jött Habeck

Eljött azonban a katari futball világbajnokság ideje, ahol a németek úgy vélték, hogy nekik meg kell mondaniuk Katarnak, hogyan is kellene élniük. Már októberben bírálták az ország emberi jogokhoz való hozzáállását, és kijelentették, hogy nem szabadna Katarnak adni a rendezés jogát, mert nem felel meg a követelményeknek. 

Erre persze az ország azonnal reagált, bekérették a német nagykövetet, és tiltakozásukat fejezték ki Nancy Faeser belügyminiszter szavai ellen. Mint fogalmaztak: a miniszter kijelentései felrúgták a diplomáciai normákat, „különös tekintettel Katar és Németország megkülönböztetett kapcsolataira”.

Robert Habeck aztán néhány nappal ezelőtt azt mondta, ostobaság volt Katarba vinni a vébét, a döntést semmi mással nem lehet magyarázni, mint korrupcióval. 

A katariak szerint a kijelentés nem veszélyezteti az üzletet, de… 

A Reuters ezután megkereste a QatarEnergy vezérigazgatóját, aki egyben az ország energiaügyi minisztere is. Szaád al-Kaábit elmondta, hogy „Habeck úr kijelentései nem segítenek a kapcsolatok elmélyítésében, ettől függetlenül az üzlet megy a maga útján” – idézi a Mandiner

Azonban hozzátette, hogy 

„amikor Habeck utoljára náluk járt a gázszerződés reményében, egy szóval sem említette a kifogásait Katarral szemben.” 

Megjegyezte azt is, hogy Katar nem a német kormánnyal, hanem a vállalatokkal fog szerződni, akik, úgy tűnik, józanabbul gondolkodnak, és rend van a fejekben, annyira biztosan, hogy nem sértegetik őket. 

Ezután pedig még hozzáfűzte, hogy 

a Habeck-féle megszólalások pusztán szavak, a lényeg az, hogy Németország üzletelni fog Katarral. Márpedig a katariak profi szemléletű üzletemberek, akik nagyban gondolkodnak a kicsinyes retorikai szólamok helyett.