Karbantartás miatt lezárják a turisták elől a Feröer-szigetek egy részét

Szabó Kata

2019. november 25. - 14:09

A sziget vezetése szerint hasonló “leállásokra” a jövőben is szükség lesz annak érdekében, hogy a jelenlegi ökoszisztéma fennmaradjon.

A Norvégia és Izland között elterülő Feröer-szigetek egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében, épp ezért kellett meghozni azt a döntést, hogy 2020. április 15-17 között kizárólag csak önkénteseket fogadnak, akik különböző karbantartási projektekben segédkezhetnek.

A Dánia által ellenőrzött, de nem az Európai Unió részét képező szigetcsoport az elmúlt években rekordszámú turistát fogadott, amit jól jelez az is, hogy a 2013-as 68 ezer ember helyett tavaly már 110 ezer ember látogatott el a szigetcsoportra, ez a szám pedig az ott élő emberek duplája.

A 18 szigetet magában foglaló 1399 négyzetméternyi terület mindössze 113 kilométer hosszú és 75 kilométer széles, ám a 18 szigetből 17 ember által lakottnak tekinthető, vagyis csak egyetlen olyan található közöttük, amely lakatlannak tekinthető.

A világ különböző pontjairól érkező látogatók számára rengetek látnivalót nyújt a szigetcsoport, beleértve a kék óceánt, a függőleges tengeri sziklákat, a 70 ezer bárányt, a zölddel borított hegyeket, vagy épp a kétmillió párnál is nagyobb populációban fellelhető tengeri madarat.

Føroyar; Fotó: Pixabay

Az ilyen mértékű turizmus azonban már komolyan rányomja a bélyegét a sziget ökoszisztémájára, ezért a helyi hatóságok úgy döntöttek, ideiglenesen lezárják azt a turisták elől, akiknek a helyét önkéntesek veszik majd át. A feladatok igen sokrétűek lesznek, az útjavítástól a különböző jelzőtáblák kihelyezésén át az útépítésig minden megtalálható lesz a feladatok között.

Idén április 26-27 között már tartottak egy tesztet, melynek időtartama alatt a hotelek nyitva maradtak és a repülőjáratok is normál menetrend szerint közlekedtek, ám a látványosságok egy részét lezárták a látogatók előtt, ott ugyanis karbantartási munkálatokat végeztek. A Mexikóból, Izraelből, Ausztráliából, Kínából és az Egyesült Államokból érkező önkéntesek egy csoportja Mykines szigetét is meglátogatta – amelyet leginkább madármegfigyelés céljából keresnek fel az emberek – és ott többek között új utat és egy madárlest is építettek, vagyis aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy a sziget a jövőben is működőképes legyen, és épp ez az, amiről ennek az egész projektnek szólnia kell.