Idén a karácsonyi ebéd és vacsora is sokkal drágább lesz
A magas takarmány- és üzemanyagárak miatt a karácsonyi ponty kilogrammjáért előreláthatólag 1 000 forintnál is többet kell fizetni.
A somogyi tavakon elindult az őszi lehalászás, az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból kevesebb van, de a pontyállomány bőséges és a karácsonyi ünnepekre lesz elég – olvasható a Sonline.hu beszámolójában.
A Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója, Németh István szerint a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog a hal idén karácsonyra. A ponty növényi takarmányt fogyaszt, elsősorban búzát, kukoricát eszik és a megnőtt költségek a halak árában is meg fognak jelenni.
Magyarországon a karácsonyi ünnepek alatt fogy el a megvásárolt halmennyiség több mint 40 százaléka. Mindent elárul egyébként a magyar étkezési trendekről és a lakosság egészségi állapotáról, hogy míg itthon csupán 6,7 kilogramm jut egy főre évente, addig az EU-s átlag 24-25 kilogramm.
A legnépszerűbb karácsonyi hal továbbra is a ponty, de egyre többen esznek harcsát is, ami rántva és halászlében egyaránt kiváló. A hazai multiáruházakba, halboltokba szállítanak itthon, a többletből jut külföldre, Romániába, Lengyelországba és Ausztriába is. Németh István hozzátette, a tengeri halak közül a lazac a sláger, de nem ajánlja, mert a tengerek erősen szennyezettek nehézfémekkel és mikroműanyagokkal, ezzel szemben a magyar halak sokkal egészségesebbek.