Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Karácsony Navracsiccsal egyeztetne, hogy Budapest hozzájusson az uniós forrásokhoz

Budapest a gazdasági, az energia-és a klímaválság kezelésére használná fel azokat.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Budapest főpolgármestere a napokban Brüsszelben járt, mint írta, és ott arról tárgyalt többek között Vera Jourovával is, hogy hogyan kaphatná meg Magyarország, elsősoben Budapest azokat a támogatásokat, amelyeket az Unió visszatart a magyar jogállamisági problémákra hivatkozva. 

Karácsony Gergely akkor úgy fogalmazott, hogy meg lehet állapodni, most pedig azt közölte a közösségi oldalán, hogy a kormánnyal egyeztetne, hogy ezek a források minél előbb hozzáférhetők legyenek.  Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

„Sürgős egyeztetést kezdeményeztem a kormánnyal annak érdekében, hogy Magyarország és Budapest hozzájusson a gazdasági, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz” – írja. 

„Nincs több időnk várni, a magyaroknak járó pénzt haza kell hozni, ezért írtam levelet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, amiben ismét kifejezzem Budapest együttműködési szándékát” – emeli ki. 

Hozzáteszi, hogy „a miniszter a héten bejelentette, hogy a kormány kész egyezségre jutni az Európai Bizottság. Örömteli hír, hisz így van esély, hogy utolsóként az EU-ban végre hazánk is hozzájusson az uniós forrásokhoz! Azonban újra ismétlem magam: jelen helyzetben sürgető és fontos lenne a főváros és a kormány közös cselekvése”.  

Karácsony azt írja, hogy meggyőződése, hogy „az uniós támogatások okos és felelős felhasználásával Magyarország és Budapest is érdemi lépéseket tehet a gazdasági válság, az energiaválság és a klímaválság megoldására”. 

Ezért három témát javasolt az egyeztetésre Navracsics miniszterrel:  

  • Az önkormányzatok és Budapest bevonása az európai helyreállítási források felhasználásába;
  • A fővárosi városvezetés által kidolgozott konkrét, európai forrásból finanszírozható tervek bemutatása a közösségi közlekedés fejlesztése, a lakhatási költségek csökkentése, valamint az energiaválság megoldása érdekében; valamint;
  • Budapest és a fővárosi városvezetés európai kapcsolatrendszerének és uniós lobbierejének bevonása az Európai Bizottsággal való tárgyalásokba.

Válasz hamar érkezett: Navracsics jelezte, hogy  a kormány tárgyal Brüsszellel, Karácsonnyal pedig július második felében lesz lehetősége leülni. 

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.