Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,07 Ft
Euró
393,64 Ft
Font
467,97 Ft
Bitcoin
64,423 $

Karácsony Gergelyék rágalmazás miatt tesznek feljelentést

A főpolgármester szerint a hangfelvételeken „hazug rágalmak“ hangzottak el. 

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Feljelentést tesznek a városvezetés lejáratását célzó, rágalmakat tartalmazó hangfelvételek ügyében – mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A főpolgármester közölte: feljelentést tesznek, mivel a kedden napvilágot látott felvételen „törvénysértő módon” hangzottak el „hazug rágalmak” és ezek bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

Karácsony Gergely arról beszélt, azért hívtak össze sajtótájékoztatót, hogy visszaverjenek egy „aljas és hazug” támadást, amely a fővárosi önkormányzat vezetését érte. Azt mondta, politikai támadásoknak vannak kitéve és el kell szenvedniük a kormány támadásait, mióta 2019 őszén a budapestiek úgy döntöttek, hogy egy más típusú városvezetést szeretnének.

A főpolgármester úgy fogalmazott: „ahogy a város kifosztása nem kormányzás, úgy a minden tényt nélkülöző hazug rágalmak állítása sem újságírás”. Olyan személyek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, olyan állításokat tesznek, amelyeknek „semmi közük nincsen a valósághoz” – jelentette ki, hozzátéve, ezek az állítások nem bizonyítanak mást, mint „azt a kétségbeesett, izzadságszagú próbálkozást, hogy megpróbálja a Fidesz és a lakájmédiája lejáratni a fővárosi városvezetést”.

Karácsony Gergely kijelentette, a támadásokat háromféle módon verik vissza: egyrészt nagyon határozottan kiállnak egymásért. „Tudom, hogy a politikai támadás elsősorban nekem szól (…), de most éppen ma nem engem talált el, hanem az egyik kollégámat” – fogalmazott, majd kijelentette: „tűzbe teszem a kezem” minden főpolgármester-helyettesért, így Kiss Ambrusért is.

A főpolgármester azt mondta, minden, a felvételen elhangzó állítás teljes mértékben valótlan. Hozzátette, a már említett feljelentés mellett – azért, hogy megcáfolják az elhangzottakat – minden döntésüket, amelyek a felvételeken kapcsán fontosak lehetnek, nyilvánossá és még könnyebben hozzáférhetővé teszik.

Karácsony Gergely kiemelte: az a hangfelvétel és az újságcikk, amely ennek kapcsán megszületett, „természetesen semmilyen valóságalapot nem tartalmaz”. Közölte, a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson Gansperger Gyulával.

„A Berki vezetéknevű és különböző keresztnevű emberekkel” szintén soha nem találkoztak – mondta, aki teljesen abszurdnak nevezve, hogy bárki számára bizonyító erőként hatnak olyan emberek hangfelvételen elhangzott szavai, akikkel semmilyen kapcsolatban nem áll a városvezetés.

A főpolgármester azt mondta, azok a sajtótermékek, amelyek kész tényként próbálnak beállítani tényszerűen cáfolható állításokat, „hozzájárulnak ahhoz a bűncselekmény-sorozathoz, amellyel megpróbálják a városvezetés becsületét megkérdőjelezni”. Éppen ezért ezekben az ügyekben feljelentést tesznek – ismételte meg.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentette: a felvételen elhangzott személyeket nem ismeri, nem találkozott velük, a megfogalmazott vádakat visszautasítja és mindezek miatt rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen személy ellen, „akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított”.

Büntetőfeljelentés teszek, mert azt mondta, hogy jutalékrendszert működtetek” – fogalmazott.

Közölte, helyreigazítás kezdeményez minden olyan sajtótermékkel szemben, amely ezeket az állításokat akár feltételes módban anélkül közli, hogy annak valóságtartalmára utalna bármilyen módon.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely megerősítette, a hangfelvételek ügyében nem látja indokát semmilyen belső vizsgálatnak, hiszen – mint mondta – teljesen nyilvánvalóan valótlan állítások hangzanak el ezeken. „Nem tudunk nem létező ügyeket belső vizsgálat tárgyává tenni” – fogalmazott.

A főpolgármester egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: a legutóbbi, kedden megjelent felvételen olyan ember beszélget valakivel, aki a Fidesz gazdasági holdudvarához tartozik és „bevádolja az egyik kollégámat”. Hozzátette, nem szeretne azért vizsgálatot folytatni, mert Gansperger Gyula valakivel beszélget és a kollégáit ócsárolja.

Karácsony Gergely azt mondta, a szóban forgó telek értékesítése egy évek alatt előkészített folyamat volt és ennek révén egy fontos beruházás valósul majd meg Óbudán. A vevő egy multinacionális cég magyarországi vállalata. Semmilyen közvetítő ebben az ügyben nem járt el – közölte.

Kiss Ambrus arra a kérdésre, kijelenti-e, hogy soha nem kapott pénzt semmiféle vállalkozótól, aki a főváros által eladni tervezett ingatlanokkal kapcsolatba került, azt válaszolta: „nem kaptam soha”.

Az Origo portál kedd délelőtti kiadásában jelezte, hogy újabb videóval jelentkezett a szerkesztőségüknél Anonymus. Azt írták: az október 6-ai beszélgetésnek két résztvevője van, az egyik Gansperger Gyula baloldali üzletember, a másik pedig egy ismeretlen férfi.

A beszélgetésben elhangzó Zsoltot Berki Zsoltként azonosították, akiről már korábban az Index hírportál megírta, hogy az ő cége bízta meg azzal a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy értékesítse a Városháza épületét. Elhangzott az is, hogy Berki Zsolt családtagja, „Berki Józsi” is érintett, aki egykor Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes.

Felmerül a hangfelvételen Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök neve is, akiről Gansperger azt állítja, hogy két embert ajánlott be Karácsony Gergelynek: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, valamint Tordai Csabát. Utóbbiról azt mondta, hogy „nem pénzezik”, a „jutalékos rendszer” Berki Zsolt és Kiss Ambrus „felé van”.

Említettek egy Bécsi úti ingatlanügyletet is, amelyben Berki Zsolt nyelvtudás hiányában nem tudott tárgyalni az osztrák partnerrel, ezért állításuk szerint ezt Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója tette meg.

(MTI)

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.