Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Káosz tört ki az amerikai abortuszklinikákon a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt

Fotó: trac1 / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 27. - 16:04

Akár az 50 tagállam felében is betilthatják a terhességmegszakítást a közeljövőben.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade szövetségi abortusztörvényt, ezzel lehetővé téve a tagállamok számára, hogy önállóan határozzanak arról, engedélyezik-e a terhességmegszakítások végrehajtását.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

A döntés nyomán több államban azonnal illegális lett az abortusz, az amerikai klinikákon pedig óriási káosz alakult ki; több intézmény is visszamondta a tervezett beavatkozásokat a jogi következményektől tartva, és megindult az abortuszturizmus azok felé az államok felé, amelyekben még engedélyezett az eljárás.

Egy arkansasi intézményben például 17 nőnek lett volna abortusz pénteken, amit már nem hajtottak végre, további 30 nő pedig a terhességmegszakítást megelőző ultrahang-vizsgálatra érkezett volna, egy alabamai klinikán pedig a jövő hétre előjegyzett összes műtétet lemondták.

Péntek óta már legalább 9 államban tiltották be az abortuszt, további 3 helyen – Idahóban, Észak-Dakotában és Texasban – azonban még megvárják a törvény által előírt 30 napot, mielőtt életbe léptetnék a tilalmat.

Utah államban a jövő hétre előjegyzett 55 abortuszt mondtak le, a Planned Parenthood családtervezési szervezet szombaton pedig máris keresetet nyújtott be az állami bíróságon a szinte azonnal érvénybe lépő tiltás ellen – olvasható a New York Times cikkében.

Azoknak az államoknak az elöljárói, ahol még engedélyezett az eljárás, a rendszer védelmét ígérték; Kalifornia, Oregon és Washington kormányzói például közösen jelentették be, hogy befogadják a terhességmegszakítást kérő nőket, és mindent megtesznek a jogi védelmük érdekében is.

A Legfelsőbb Bíróság határozata miatt országos tüntetéshullám kezdődött az Egyesült Államokban, az egyik legnagyobb számú tömeg a philadelphiai városháza előtt demonstrált szombaton.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.