Hatalmas káosz van a tőzsdéken, közeleg a végső összeomlás?

MTI/EPA-EFE/Vega Alonso del Val
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 20. - 11:49

Ma reggel alapjaiban fordult feje tetejére a hongkongi tőzsde, mínuszba kerültek a bankokon kívül az ingatlanfejlesztők is.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, az Evergrande körüli bizonytalanság hatásai utolérték a hongkongi tőzsdét is, a Hang Seng jelenleg több mint 3 százalékos mínuszban áll. Elsősorban az ingatlanfejlesztő vállalatok részvényei teljesítenek rosszul – írta a Portfolio hírportál.

Az visszaesés széles körű és azt mutatja, hogy a techcégek piacán egyaránt lefelé vezet az út, aminek még a szakértők sem tudják, mi lehet a következménye. Elképzelhető, hogy a chiphiány miatt olyan zuhanás lesz, amit csak évek után heverhet ki a tőzsde.

Az árfolyamesés elsősorban annak tudható be, hogy az ingatlanfejlesztők csődkockázata szélesebb körű következményekkel járhat és veszélyeztetheti a kínai jólétet. A nap egyik legnagyobb vesztese természetesen az Evergrande, amelynek a papírjai 17 százalékot estek.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének mintegy 83,5 millió dollárnyi kamatrészletet kellene visszafizetnie csütörtökön hatalmas 305 milliárd dolláros kötelezettségállományából – írta a lap.