Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,48 Ft
Euró
393,95 Ft
Font
460,01 Ft
Bitcoin
61,906 $

Mióta itt jártál:

MTI/EPA/JOHN G. MABANGLO

Védelmek harca: hosszabbítást követően a Kansas City Chiefs nyerte az 58. Super Bowlt

Szerző: Bense Róbert

Mahomesék megvédték címüket, fordulatos mérkőzésen, tízpontos hátrányból állt fel a Kansas, amely végül hosszabbításban, az utolsó másodpercekben nyert!

Bense Róbert

2024. február. 12 - 04:56

A hipermodern Las Vegas-i Allegiant Stadiumban 65 ezer szerencsés néző, a képernyők előtt pedig százmilliók várták 2024-ben is az NFL nagydöntőjét, az 58. Super Bowlt, ahol egyetlen kérdés maradt: tud-e ismételni a Kansas City Chiefs, vagy harminc év után ismét felül a trónra a San Francisco 49ers.

Ha úgy tetszik, a finálé a 2020-as Super Bowl visszavágója volt, ahol a Kansas egy egészen fantasztikus utolsó negyedes rohammal, zsinórban három TD-vel végül 31-20-ra megverte a San Fanciscót. Négy éve Damien Williams parádés teljesítményének köszönhetően fél évszázad után nyert újra Super Bowlt a Chiefs. Azóta Williams már nem a csapat tagja, a fogadóirodák pedig ha hajszálnyival is, de a 49ers győzelmét jósolták. Soron kívül Márciusban érkezik a katonák megemelt illetménye

A Chiefs ugyan tavaly megismételte a végső sikert, 2021-ben azonban a Tampa Bay Buccaneers ellen elbukták a döntőt, a Tom Bradyvel felálló, szó szerint hazai pályán játszó Tampa győzelme viszont igazán a covid-korlátozások miatt maradt emlékezetes – csupán 25 ezren nézhették akkor a helyszínen a nagydöntőt, a stadiont pedig kartonfigurákkal töltötték fel.

Ez ma már csak keserű emlék, a vegasi arénában természetesen egy tűt sem lehetett leejteni, aki azonban a helyszínen akarta megnézni az összecsapást, annak alsó hangon 2 millió forintnak megfelelő összeget kellett fizetnie, egy jobb helyre szóló belépő ugyanakkor már háromszor ennyibe került, a páholy luxusáért pedig átszámolva 22 milliót kértek – azért ezek is megteltek, Shaquille O’Neal és Paul McCartney is ott volt a lelátókon, persze Taylor Swiftet mutatták a legtöbbször.

A meccset a 49ers kezdte, méghozzá meglehetősen energikusan, Kyle Shanahan csapatának azonban nem sikerült jól az első támadás, McCaffrey hiába gyűjtötte szépen a yardokat, végül hibázott, és – a szezon során először – eladta a labdát.  A 49ers azonban jól védekezett, így a Chiefs első driveja sem hozott pontokat. A következő támadások jelezték, hogy nem kezdeti puhatolózásról volt szó, hanem két erős védelem taktikájáról, négy támadás után egyik csapat sem talált rést a pajzson. Az utolsó akciót a 49ers vezethette, ám ez is sikertelen volt, az első negyed pont nélkül zárult.

A második negyed eleje végre pontokat eredményezett, nem is akármilyen módon, habár a támadást remekül akasztotta meg McDuffle, Moody 55 yardos Super Bowl rekordot jelentő mezőnygólja után 3-0-t mutatott az eredményjelző, vezetést szerzett a 49ers. Erre már a Chiefs is felébredt, Mahomes gyönyörű hosszúpasszt adott Hardmannek, Pacheco azonban labdát vesztett. Kansasi oldalról érezhető is volt a zavar, Kelce centikről kiabált Andy Reid edző arcába, akit meg is lökött, azért ilyet ritkán látni, nem volt szép jelenet.

Továbbra is a védekezésé volt a főszerep, a negyed 11. percében azonban a Kansas összehozott egy 15 yardos büntetést, a San Francisco pedig kihasználta a lehetőséget. McCaffrey végre azzal került reflektorfénybe, amire büszke lehet, az év támadójátékosa egy trükkös figura után zavartalanul szerezte meg a döntő első TD-jét, az extra is jó volt, 10-0-ra növelve ezzel előnyét a 49ers. A Chiefs támadásai ezzel szemben egyáltalán nem működtek, Mahomes hiába próbálkozott, a 49ers vezetése pedig még úgy is komolynak nézett ki az első félidő végén, hogy Butker egy 28 yardos mezőnygóllal szépített, 10-3.

A halftime show során Usher szórakoztatta a közönséget Alicia Keys-szel az oldalán, Michael Jacksont idéző fehér, glitteres kesztyűben, látványos színpadi fényfestéssel. Egy rögtönzött sztriptízt követően aztán görkorira pattant, majd visszagurult húsz évet, a Yeah! pedig a végére kicsit pörgősebbre vette az előadást.

A Chiefsnek mindez eleinte nem sikerült, a második félidő első támadása kudarcba fulladt, Mahomes passza az ellenfélnél landolt, a 49ers gépezete is akadozott, a csapatok továbbra is inkább a védekezésben jeleskedtek. A harmadik negyed 10. percében aztán Butker újabb mezőnygólja tartotta életben a kansasi reményeket, ez is rekord volt, ezúttal 57 yardról született a találat, 10-6! Ezt követően lendületbe jött a Chiefs, egy puntolás után pedig rendkívül kedvező helyzetbe kerültek, amit azonnal ki is használtak, Valdes-Scantling TD-je és az extra után először vezetett a Kansas, 10-13.

A San Franciscónak össze kellett magát kapnia a zárónegyedre, mindent egy lapra feltéve a vezetésért ment a 49ers, a taktika pedig remekül működött, mezőnygól helyett Jennings touchdownt ért el, az extra pont viszont nem sikerült (hiányzott is nagyon később), 16-13. Az utolsó tíz percre megélénkült a döntő, a védelmeken már voltak kisebb repedések, a Chiefs szépen haladt előre, de végül csak mezőnygólt „engedélyezett” ellenfelének a 49ers, 16-16. A San Francisco az utolsó percekben igyekezett lassítani a játékot, mezőnygól volt a cél, Moody pedig 53 yardról, egészen pazarul rúgott, 19-16. A Kansasnek két perce maradt, és bár szépen haladtak Kelce révén, egy mezőnygólra maradt lehetőségük, ami Butkernek kötelező feladat volt, 19-19, jöhetett a hosszabbítás.

Mindössze a második alkalommal történt meg, hogy túlórázni kényszerültek a csapatok a nagydöntőben. A 49ers bár nagyon ígéretes támadást vezetett, a TD nem jött össze, mezőnygóllal viszont ismét megszerezték a vezetést, 22-19-nél a Chiefsnek a szabályok szerint egyetlen támadása maradt, amiből mindenképp pontot kellett szerezniük a folytatáshoz. Remekül haladtak előre, de a befejezésre alig pár másodpercük maradt. Végül összejött, Hardman TD-je három (!) másodperccel a vége előtt eldöntötte a Super Bowlt, a végeredmény 22-25, megvédte címét a Kansas. Ki gondolta volna az első negyed után, hogy ilyen izgalmasra sikerül a végjáték?!