K, mint kaliforniai kormányzó

Fotó: Caitlyn Jenner/Facebook
not image

Kornis Vivien

2021.április.9 - 14:12

Caitlyn Jenner, a K, mint Kardashian sztárja és olimpiai bajnok állítólag azt fontolgatja, hogy induljon-e a Kalifornia kormányzója címért.

Caitlyn Jenner azon gondolkodik, hogy induljon-e a kaliforniai kormányzóválasztáson, lehetőségei felmérésében pedig a Republikánus párt egyik pénzügyese, Caroline Wren segíti. Csapatának összeállításán nem más dolgozik, mint Trump egykori kampányfőnöke, Brad Parscale.

Gavin Newsom Kalifornia jelenlegi demokrata kormányzója ellen éppen visszahívási kampányt tartanak a republikánusok, leginkább Newsom járványügyi intézkedései, amelyek részeként bezártak az üzletek az államban, illetve a bevándorlási és adópolitikája miatt – foglalta össze a The Guardian

Márciusban megfelelő számú aláírást sikerült benyújtaniuk, amivel lehetővé válhat az időközi választás és Newsom visszahívása. Ha a választási iroda a hónap végéig képes megerősíteni legalább másfél millió aláírást, a választást még idén megtartják. A szavazóknak először arra kell voksolniuk, hogy vissza akarják-e hívni Newsomot, majd arra, hogy ki vegye át a helyét a kormányzói székben. 

A szakértők szerint a jelenleg versenyben lévő republikánus indulóknak nehéz dolga lehet az erősen demokrata állam kormányzói székének megnyerésében, ám a kampány több támogatója szerint Jenner változtathat a választások dinamikáján. Az egykori olimpiai bajnok Jenner Trumpot élesen bírálta a transznemű emberek jogaival való szembenállásában, hiszen ő maga is transznemű, valahogy mégis a republikánus pártnál landolt – ennek talán vagyoni helyzete lehet az egyik oka.

Wren, Trump 2020-as kampányfinanszírozási bizottságának tagja és a január 6-i capitoliumi támadásokhoz vezető rally szervezője egy LMBT-kérdésekkel foglalkozó republikánus szervezeten keresztül került kapcsolatba Jennerrel. 

Newsom kormányzó népszerűsége esésnek indult a járványhelyzet korai szakaszaiban mértekhez képest, de támogatottsága még mindig viszonylag magas. A kaliforniai Public Policy Institute új közvélemény-kutatása szerint az állam szavazóinak 56 százaléka nem támogatja a kormányzó visszahívását.