Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
64,077 $

Júliustól valós időben kell bejelentenie a lángososnak, mennyit esznek a vendégei

Az intézkedés lényege az lenne, hogy az információk által jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, de az ágazat fejlesztéséhez is hozzájárul.

Fotó: Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én. MTI/Kovács Anikó
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Július elsejétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el. Ezt követően a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK) ezek az információk, amelyeket a NAV, a KSH és a helyi önkormányzatok is láthatnak majd, de ez a személyes adatokra nem vonatkozik.

Mindez azt is jelenti, hogy onnantól kezdve a vendéglátósok csak az NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftvereivel értékesíthetik a termékeiket. Az intézkedés lényege pedig az lenne, hogy az adatoknak köszönhetően jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, de az ágazat fejlesztéséhez is hozzájárul – írta a 24.hu. Soron kívül Még mindig keresi a rendőrség az Andrássy úti Louis Vuitton üzletet kirabló elkövetőket

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól csak három kivétel van:

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • a rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

Nem lesz egyszerű

A Telex által megkérdezett vendéglátósok viszont úgy látják, ennek gyakorlati megvalósítása szinte kivitelezhetetlen lesz: Zsuffa Péter elmondta, teljesen egyedül vezeti és működteti a Diósdi Halsütőt, s az új szabályozással egyszerűen lehetetlenné válik a helyzete.

„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55–60 fokban”

– fogalmazott.

A regisztráció és a különböző forgalmazott termékek besorolása és feltöltése a felhőbe az első feladat, de utána folyamatosan, valós időben, az eladással egy időben kellene beírni, hogy miből mennyit adott el, mindemellett számos egyéb kérdés is felvetődik.

Pl. Ha nincs net, zárva kell majd tartani? Illetve az állandó koncerthelyeken működő büféseknek is lesz adatszolgáltatási kötelezettsége, vagy ők mozgóárusoknak minősülnek? Mi lesz a vasúti pályaudvarokon lévő büfékkel, ahol számtalan terméket árusítanak? Vagy a vidéki focistadionok mellett található kocsmákkal, büfékkel, ahol a meccsszünet ideje alatt kell kiszolgálni akár több száz embert?