Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Jövő héten látványos „bolygósorakozó” lesz a Naprendszerünkben

Érdemes lesz kémlelni az éjszakai égboltot – pláne ha kitisztul.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr

Takács Petra

Szerkesztő

A Vénusz és a Szaturnusz szoros együttállása figyelhető meg vasárnap, hétfőtől pedig a Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd egymás után sorakozva a koraesti égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a Vénusz és a Szaturnusz együttállását vasárnap naplemente után, 17:30-kor érdemes majd megfigyelni. A jelenség szabad szemmel és binokulárral egyaránt látható lesz a délnyugati égbolton. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Irány a Svábhegyi Csillagvizsgáló – programokkal várják az érdeklődőket

Távcsöves megfigyelés esetén a Vénusz korongja 200-szor fényesebbnek látszik majd, mint a Szaturnusz sápadt ovális korongja. Ezt követően január 23. és 30. között látványos bolygósorakozó látható az égbolton.

A Merkúr és a Föld kivételével a Naprendszer összes planétája egy 110 fok hosszú ív mentén, szabályosan, egy vonalban sorakozik majd naplemente után a sötétedő esti égen. A látványt fokozza, hogy a Fiastyúk szabad szemmel is megfigyelhető csillaghalmaza is beáll a bolygók vonalába.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló január 25-én és 26-án kiemelt programot szervez a bolygósorakozót távcsővel megfigyelni vágyók számára, melynek részleteiről a csillagvizsgáló honlapján (svabhegyicsillagvizsgalo.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

MTI

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.