Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Jönnek a zivatarok, délkeleten akár 25 fok is lehet

Fotó: Pixabay

Takács Petra

2022. szeptember 29. - 07:25

Csapadékos vénasszonyok nyarára számíthatunk, a déli országrészben ugyanakkor kellemes meleg lesz. Északnyugaton már kevésbé, ott nem éri el a csúcshőmérséklet a 20 fokot sem.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig: a keleti országrészben is megnövekszik a felhőzet, este a legtöbb helyen beborul az ég, és nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, hajnaltól beágyazott zivatarok is lehetnek.

Csütörtökön egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati részein, illetve az Északi-középhegység tágabb térségében tartósan borult területek is maradhatnak. Több napsütés a déli, délkeleti országrészben lehet.

Késő estétől délnyugat felől újra vastagszik, záródik a felhőzet. A kiterjedt csapadékzóna a déli órákban északkelet felé elhagyja az országot, majd délután nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti felén záporos, zivataros csapadékgócok alakulnak ki.

Szerdán a déli, csütörtökön napközben a délnyugati, nyugati, az Észak-Dunántúlon az északi irányú szél sokfelé lesz élénk. Erős, esetleg viharos lökések szerdán az Észak-Dunántúlon, csütörtökön zivatarok környezetében lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön hazánk északnyugati felén 12, 17, délkeleti felén 18, 25 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában: a kontinens döntő részén nagykiterjedésű ciklonális mező okoz kifejezetten változékony időjárást. Több helyen hullott jelentősebb mennyiségű csapadék.

Nyugodt idő az Ibériai-félszigeten, a Baltikumban és a Kelet-európai-síkság északi részein van, arrafelé anticiklonális hatások érvényesülnek.

A ciklonális mező hullámzó frontrendszere északnyugat-délkeleti irányban szeli ketté Európát, az északi, északnyugati területeken jellemzően 15, ezzel szemben a Mediterráneum nagy részén 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Az említett frontrendszer a Kárpát-medence időjárását is meghatározza, többfelé várható csapadék a következő 36 órában, és a hőmérséklet-különbség is nagy lesz az ország északnyugati és délkeleti részei között.

MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.