Ilyen még nem volt: jön a növényi alapú „sertésborda”, ehető vegán csontokkal
Az ötlet mögött álló vállalat már most rámutatott, tisztában vannak azzal, hogy egyesek „ideológiai provokációnak” tekinthetik a csontokat, ám a motiváció alapvetően a hulladék keletkezésének elkerülése volt.
A Guardian jelentése szerint egészen újszerű ötlettel rukkolt elő egy vállalat: növényi alapú sertésbordát dobnak piacra egy kis csavarral, hiszen ehető vegán csontokkal debütál az új termék:
A Juicy Marbles által gyártott ehető csontok ötlete onnan eredt, hogy a gyártó azt szerette volna, hogy a csontok komposztálhatóak legyenek, csakhogy aztán rájöttek, meg is lehetne őket enni. Az első termékek augusztus 28-tól lesznek kaphatók az Egyesült Királyságban, az EU egyes tagállamaiban és az Egyesült Államokban.
A vállalat egyelőre nem határozta meg a nem mindennapi termék árát, ezt megelőzően ugyanis összegyűjtik az első termékek vásárlóinak visszajelzéseit, hogy a teljes körű bevezetés előtt még finomíthassanak a recepten, a nevén és a csomagolásán is.
Azt azonban előre jelezték, hogy a hagyományos sertésbordáknál drágább lesz az új vegán termék. A növényi alapú húsok gyártói már évek óta azon dolgoznak, hogy újabb innovációkkal lendítsék fel a vegán termékek piacát, noha az ágazat egyes nagyvállalatai az eladások visszaeséséről számoltak be, ami a megélhetési válságnak tudható be.
Az ilyen és ehhez hasonló innovációk azért is rendkívül lényegesek, mert a gazdag országokban már jó ideje megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek jóval több vörös húst esznek, mint amennyi egészséges, ráadásul a vörös hús fogyasztásának visszaszorítása az éghajlati válság kezelésének is egyik fontos eleme.