Jelentős egészségügyi kockázata lehet az emberi űrutazásnak

Kiss László

2019. november 17. - 15:17

A kutatás mögött álló csoport véleménye szerint a most kapott eredményeket alaposan ki kell tanulmányozni

Még mindig zajlik az űrben töltött hosszabb időtartam emberi testre és egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata, ám egy új kutatás már most egy újabb egészségügyi veszélyt fedezett fel.

A probléma a mély nyaki visszérben rejlik, amely az egy fő nyakon futó érnek számít. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) korábban szolgáló 11 űrhajós bevonásával zajló vizsgálatok kimutatták, hogy hatuknál vagy stagnált, vagy pedig ellenkező irányú véráramlás alakult ki az adott véna területén, ehhez pedig elegendő volt mindössze 50 napot az űrben tölteniük.

A kutatás mögött álló csoport véleménye szerint a most kapott eredményeket alaposan ki kell tanulmányozni, mielőtt hosszabb távra küldenénk embereket a világűrbe. Egyelőre még nem teljesen világos, hogy az adott állapot milyen következményekkel járhat, ám közlésük szerint a súlyos, sőt, akár halálos kimenetelű következményekkel is számolnunk kell.

A súlytalan környezetnek való kitettség az űrrepülés során krónikus szövetfolyadék-eltolódást eredményezhet a Földön lévő függőleges testtartáshoz képest, aminek jelen pillanatban még ismeretlen következményei vannak az agyi vénás kiáramlásra.

A Földön mindez nem jelentkezik, ugyanis a gravitáció itt gondoskodik arról, hogy a vér a fejből a test többi részébe áramoljon, amikor pedig ez nem történik meg – mondjuk huzamosabb ideig történő kézen álláskor – annak kellemetlen jeleit azonnal érezni kezdi az illető.