Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,089 $

Jelentős áremelkedés tapasztalható a hazai nyári fesztiválokon

A sör például 1500 forintba kerül most, míg két éve 750 forintot kellett fizetni érte, de hasonlóan nagy a többi ital és étel áremelkedése is.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője, Erdélyi Dóra legfrissebb kutatásukról beszámolva többek között azt is elmondta, hogy az enni- és innivalók tavaly a Sziget Fesztiválon voltak a legdrágábbak.

De más megállapításokat is tettek, például azt, hogy a napijegyek a múlt évhez képest 13 és 80% között drágultak. Hozzátette, ezek csak iránymutatónak tekinthetők, mivel ahogy közeledik egy-egy fesztivál időpontja, úgy nő a még megmaradt jegyek ára is. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Az étel- és italárakat vizsgálva szintén jelentős emelkedést tapasztaltak: két éve 750 forint volt egy korsó, míg tavaly 1290 forintot kell fizetni érte legalább.

A senior elemző a drágulás okai között a jelentős inflációt említette és azt, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan elhagyták a vendéglátást, így a büfék komoly munkaerőhiánnyal küszködnek. Ezen pedig csak úgy tudnak úrrá lenni, ha az alkalmazottaknak többet fizetnek, viszont ez az árakban is megmutatkozik.

Több esetben is jobban megéri a Sziget

A kutatás kiterjedt a fesztiválok gazdasági hatásainak vizsgálatára is. Idézve egy 2020-as kutatás eredményeit, nyolc legnagyobb hazai rendezvény 1,6 milliárd forinttal növelte az ország GDP-jét.

A 2022-es gyűjtés eredménye az lett, hogy a Sziget Fesztiválra a legdrágább volt tavaly bérletet vásárolni (Glastonbury Fesztivál hasonló árban volt 2020-ban), de az eredmény némileg csalóka.

Ráadásul az óbudai rendezvényen a koncertek mellett sok más kulturális és művészeti programot is élvezhetnek a résztvevők, tehát a Sziget Fesztivál bérletei ár-érték arányban sokkal kedvezőbbek, mint más hasonló rendezvényeké – írta az Infostart.

„A napijegyek ára viszont már kifejezetten versenyképes a Szigeten, a sör pedig tavaly ezen a fesztiválon volt a legolcsóbb a többi nagy európai zenei rendezvénnyel összehasonlítva”

– hangsúlyozta a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.