Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Javíthatja a terhesség alatti torna a gyermek egészségügyi kilátásait egy új kutatás szerint

Illusztráció / Pixabay
Tudomány
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egy kutatás szerint az anyák terhesség alatti tornája segít megelőzni a cukorbetegség és más anyagcserezavarok kialakulását a gyermekeknél.

Az egereken végzett kísérletek az Eurekalert beszámolója szerint kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az anyja tornázott a terhesség alatt, a szülő anyagcserezavara – akár az apáé, akár az anyáé – nem jelent meg. Amennyiben ez emberekre is igaz, annak nagy jelentősége lesz a terhes nők számára, akik egészséges gyermeket szeretnének.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Zhen Yan, a Virginiai Orvosi Egyetem kutatója szerint a jövőben ez azt is jelentheti, hogy amikor a szülők elmennek ultrahangra, akár egy edzési tervet is kaphatnak az orvosoktól.

A tudósok eddig is tudták, hogy a terhesség alatti torna egyes problémákat megelőzhet, mint a koraszülést, Yan azonban meg akarta vizsgálni, hogy ennek haszna a gyermekek későbbi életére is kihat-e. Ennek érdekében egereket és azok gyermekeit figyelték.

Egyes példányokat sima egéreledellel, másokat pedig magas zsírtartalmú ételekkel etettek, utóbbiak közül a terhesség alatt többeknek volt az élőhelyén futókerék, míg másoknak nem, hogy tudjanak “tornázni”. Az eredmény szembeötlő volt.

A magas zsírtartalmú diétára fogott egerek között több példány volt, akinek anyagcserezavara az – elsősorban a hím – utódokban is kimutatható volt. Emiatt az utódok anyagcseréjét és DNS-ük epigenetikai változásait is megvizsgálták.

Jelentős különbségeket találtak az anyagcsere egészséges mivolta és bizonyos gének különböző csoportokban lévő aktivitása között, ami arra utal, hogy a szülők túlsúlyosságának negatív hatása – bár különböző szinten, de – a gyermekek életére is rányomta bélyegét.

A jó hír, hogy a csak terhesség alatt végzett anyai torna több olyan epigenetikai átalakulást megakadályozott, amelyek kihatással voltak az utód génállományára, sőt, eredményeik alapján az teljesen megakadályozza, hogy a gyermekre hasson akár anyja, akár apja negatív anyagcsere-hatása.