Már a japánok 80 százaléka ellenzi az olimpia megrendezését

Versenyzõk a tokiói Nemzeti Stadionban rendezett atlétikai tesztversenyen 2021. május 11-én. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik. MTI/AP/Kadzsijama Sudzsi
not image

Borbély Fanni

2021. május 17. - 14:35

Japán eközben pénteken kiterjesztette a koronavírus miatt kihirdetett rendkívüli állapotot, mivel az ország a koronavírus-fertőzések negyedik hullámával küzd.

A japánok több mint 80 százaléka ellenzi az idei, 10 hét múlva megtartandó olimpia megtartását – derült ki egy hétfőn közzétett új közvélemény-kutatásból. A legújabb felmérés azután készült, hogy Japán pénteken kiterjesztette a koronavírus miatt bevezetett rendkívüli állapotot, mivel az ország a vírusfertőzések negyedik hullámával küzd.

A hullám komoly nyomást gyakorolt az ország egészségügyi rendszerére, az egészségügyi szakemberek többször is eszközhiányra és szellemi kiégésre figyelmeztettek. Az Asahi Shimbun napilap hétvégi felmérése szerint a megkérdezettek 43 százaléka szeretné, ha a játékokat lemondanák, 40 százalék pedig további halasztást szeretne.

Ezek az arányok magasabbak, mint a lap egy hónappal ezelőtti felmérésében szereplő 35 százalék, akik a játékok lemondását támogatták, és 34 százalék, akik további halasztást akartak. A 3191 telefonhívásból származó, összesen 1527 válaszadó körében végzett felmérés szerint mindössze 14 százalék támogatja, hogy a játékok a tervek szerint idén nyáron kerüljenek megrendezésre, szemben a korábbi 28 százalékkal.

Ha a játékokat mégis megrendezik, a válaszadók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szeretne nézőket, 33 százalékuk alacsonyabb nézőszámot, 3 százalékuk pedig a szokásos kapacitású játékok megrendezését támogatta.

A felmérések szerint a japánok többsége már hónapok óta ellenzi a játékok megrendezését, a Kyodo News vasárnap közzétett külön felmérése szerint a megkérdezettek 59,7 százaléka támogatja a játékok lemondását, bár a további halasztás lehetősége nem szerepelt a válaszok között írja a Guardian.

Az olimpiai szervezők szerint a szigorú vírusellenes intézkedések, köztük a sportolók rendszeres tesztelése és a tengerentúli szurkolók kitiltása garantálja a játékok biztonságát. A Kyodo felmérése szerint azonban a megkérdezettek 87,7 százaléka aggódik amiatt, hogy a külföldről érkező sportolók és munkatársak beáramlása tovább terjesztheti a vírust.

Japánban a koronavírus-járvány kisebb mértékben tört ki, mint sok más országban, eddig kevesebb mint 11 500 haláleset történt a fertőzés miatt, a kormányra azonban egyre erősebb nyomás nehezedik a vakcinák viszonylag lassú bevezetése miatt. A Kyodo felmérése szerint a megkérdezettek 85 százaléka lassúnak tartja a bevezetést, 71,5 százalékuk pedig elégedetlen a kormány járványkezelésével.