Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Japán új szankciócsomagot vezet be Oroszországgal szemben

Fotó: Ukrán katona egy hátrahagyott orosz tankot szemlél az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 21-én. MTI/AP/Oleksandr Ratushniak
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 26. - 14:09

A büntető intézkedés október 3-án lép hatályba, amely többek között a vegyi fegyverekre vonatkozó áruexportot is ellehetetleníti.

A Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium hétfői közleménye alapján az ukrajnai háború miatt új szankciócsomagot hagytak jóvá Oroszországgal szemben, amely hivatalosan október 3-án lép hatályba.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Ez alapján 21, a védelmi iparral kapcsolatban álló szervezetet tiltanak be, valamint a vegyi fegyverekre vonatkozó áruexportot is ellehetetlenítik – derül ki a TASS beszámolójából.

A tiltás többek között a Moselektronproyekt vállaltra, az Etalon kutató és gyártó egyesületre, az Energia vállalatra, valamint az Elméleti és Kísérleti Fizikai Intézetre (ITEP) terjed ki.

Az MTI szerint még áprilisban, Hagiuda Koicsi japán ipari miniszter jelentette be, hogy a szénimportot fokozatosan elkezdik csökkenteni, majd teljesen megszüntetik, emellett a G7-országcsoport többi tagjával egyeztetve döntenek a további büntetőintézkedésekről.

Ezt megelőzően az Európai Unió jóváhagyta az Oroszországgal szembeni szankciók ötödik csomagját, amely által betiltották az orosz szén EU-ba történő behozatalát, egyéb termékek oroszországi exportját, valamint közel 200 ember ellen rendeltek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást.