Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

A japán miniszterelnök megkongatta a vészharangot: “most vagy soha”

Fotó: Unsplash/Yuri Shirota
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kisida Fumio japán miniszterelnök figyelmeztette a lakosságot, Japánnak haladéktalanul cselekednie kell a népességcsökkenés megállítása érdekében.

Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke az Al Jazeera jelentése szerint bejelentette, hogy a kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy visszafordítsa az egyre lassuló születési rátát az országban, mely a hivatalos adatok szerint 2021-ben rekordalacsony szintre zuhant.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A miniszterelnök hangsúlyozta, Japánnak sürgős lépéseket kell tennie az ország egyre csökkenő születésszámának kezelésére, rámutatva, hogy övék a világ legidősebb társadalma, vagyis: “most vagy soha”.

A miniszterelnök hétfőn, a parlament idei ülésszakának megnyitóján tartott beszédében úgy fogalmazott:

“Most vagy soha, amikor a születésekkel és a gyermekneveléssel kapcsolatos politikáról van szó. Ez egy olyan kérdés, ami egyszerűen nem várhat tovább.”

Az elöregedő társadalom az alapvető probléma

Hozzátette, áprilisban a kormány létrehoz egy új kormányzati ügynökséget a helyzet orvoslására, továbbá, hogy júniusig benyújtják a terveket a gyermekekkel kapcsolatos politikák költségvetésének megduplázására. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2021-ben rekordalacsonyra zuhant a születések száma, mely a japán népesség minden idők legnagyobb természetes fogyását eredményezte.

A probléma abban gyökerezik, hogy a japánok mintegy 28 százaléka 65 évesnél idősebb. Noha a probléma nem tegnap kezdődött, az ország már évek óta rendkívül szigorú bevándorlási politikát folytat, mely jelentősen korlátozza a Japánban letelepedő emberek számát.

Szakértők úgy vélik, itt az ideje, hogy lazítsanak a korlátozáson, hogy a kormány képes legyen ellensúlyozni a társadalom gyors elöregedését. Az elmúlt években azonban a kormány is felismerte a helyzetet és némiképp módosította a törvényeket, így több külföldi élhet és dolgozhat az országban.