Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
57,856 $

Izrael attól tart, Ausztrália a palesztin állam létezését is elismerheti

Izraeli kormányközeli források szerint más oka van a kormány heves reakciójának arra, hogy Ausztrália már nem Nyugat-Jeruzsálemet ismeri el az állam fővárosának.

...svg content...Jeruzsálem, 2022. október 10. Palesztinok által felgyújtott szemeteskonténer ég a Jeruzsálem melletti Suafat menekülttábornál 2022. október 10-én. Az izraeli hadsereg jelentõs erõkkel behatolt a palesztin menekülttáborba azt követõen, hogy két nappal korábban egy kelet-jeruzsálemi katonai ellenõrzõpontnál egy palesztin fegyveres megölt egy izraeli katonanõt, három másikat pedig megsebesített,. MTI/AP/Mahmoud Illean
Ázsia
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

Az ausztrál munkáspárti kormány kedden döntött úgy, hogy visszavonja az előző kabinet döntését Nyugat-Jeruzsálem Izrael fővárosának való elismeréséről, ehelyett Tel-Avivot tartják a fővárosnak. A döntés nagy felháborodást váltott ki az izraeli kormányban.

A The Times of Israel azonban arról számol be kormányközeli forrásokra hivatkozva, hogy a dühödt hangvétel oka, hogy a kormány aggódik, Ausztrália legközelebb a palesztin állam létezését is elismeri – korábban már írtak izraeli lapok arról, hogy az ausztrál Munkáspárt 2018-ban elfogadott erről egy nyilatkozatot.

„Ez egy csapás volt az ausztráloktól, de még mindig sokkal jobb, mintha elismerték volna Palesztinát, mint államot. Reméljük nem erre tartanak a dolgok” – mondta egy volt izraeli diplomata, aki azt is elárulta, hogy az ausztrál kormány nem értesítette őket a döntésről előre.

Az ausztrál külügyminiszter, Penny Wong szerint Tel-Aviv izraeli fővárosként való elismerésében szerepet játszott, hogy konzervatív elődjeik döntése „az ausztrál közösségben is fájdalmat és konfliktust robbantott ki, a mi kormányunk pedig ezt akarja megoldani.” Wong ezután azzal vádolta Scott Morrison kormányát, hogy annak idején kampányfogásnak akarta használni a lépést.

Morrison döntését annak idején felemás reakció kísérte, sokak kritizálták, amiért nem a város egészét ismerte el a zsidó állam fővárosának, ráadásul az ausztrál nagykövetséget sem költöztette át Tel-Avivból.

Mind Izrael, mind a palesztinok Jeruzsálemet tartják a fővárosuknak, a város keleti felét Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától. Az utóbbi években Donald Trump vezérletével egyre több államfő ismerte el azt Izrael fővárosaként, de a kritikus hangok szerint ezzel csak visszább vetették a felek közti béketárgyalásokat.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.

Érezhetően megnő a menetidő az egyik vasútvonalon

Cegléd és Abony között meghibásodott a biztosítóberendezés, aminek ára van, és ez hosszabb menetidőt jelent.

Miért négyévente rendezik meg az olimpiát?

Az ókori görög hagyományoktól a modern kori megújulásig ívelő út magyarázza az olimpiai játékok négyévenkénti rendezésének gyakorlatát.