Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Izrael attól tart, Ausztrália a palesztin állam létezését is elismerheti

Jeruzsálem, 2022. október 10. Palesztinok által felgyújtott szemeteskonténer ég a Jeruzsálem melletti Suafat menekülttábornál 2022. október 10-én. Az izraeli hadsereg jelentõs erõkkel behatolt a palesztin menekülttáborba azt követõen, hogy két nappal korábban egy kelet-jeruzsálemi katonai ellenõrzõpontnál egy palesztin fegyveres megölt egy izraeli katonanõt, három másikat pedig megsebesített,. MTI/AP/Mahmoud Illean
not image

Takács Petra

2022. október 20. - 22:47

Izraeli kormányközeli források szerint más oka van a kormány heves reakciójának arra, hogy Ausztrália már nem Nyugat-Jeruzsálemet ismeri el az állam fővárosának.

Előzmény:

 

Az ausztrál munkáspárti kormány kedden döntött úgy, hogy visszavonja az előző kabinet döntését Nyugat-Jeruzsálem Izrael fővárosának való elismeréséről, ehelyett Tel-Avivot tartják a fővárosnak. A döntés nagy felháborodást váltott ki az izraeli kormányban.

A The Times of Israel azonban arról számol be kormányközeli forrásokra hivatkozva, hogy a dühödt hangvétel oka, hogy a kormány aggódik, Ausztrália legközelebb a palesztin állam létezését is elismeri – korábban már írtak izraeli lapok arról, hogy az ausztrál Munkáspárt 2018-ban elfogadott erről egy nyilatkozatot.

„Ez egy csapás volt az ausztráloktól, de még mindig sokkal jobb, mintha elismerték volna Palesztinát, mint államot. Reméljük nem erre tartanak a dolgok” – mondta egy volt izraeli diplomata, aki azt is elárulta, hogy az ausztrál kormány nem értesítette őket a döntésről előre.

Az ausztrál külügyminiszter, Penny Wong szerint Tel-Aviv izraeli fővárosként való elismerésében szerepet játszott, hogy konzervatív elődjeik döntése „az ausztrál közösségben is fájdalmat és konfliktust robbantott ki, a mi kormányunk pedig ezt akarja megoldani.” Wong ezután azzal vádolta Scott Morrison kormányát, hogy annak idején kampányfogásnak akarta használni a lépést.

Morrison döntését annak idején felemás reakció kísérte, sokak kritizálták, amiért nem a város egészét ismerte el a zsidó állam fővárosának, ráadásul az ausztrál nagykövetséget sem költöztette át Tel-Avivból.

Mind Izrael, mind a palesztinok Jeruzsálemet tartják a fővárosuknak, a város keleti felét Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától. Az utóbbi években Donald Trump vezérletével egyre több államfő ismerte el azt Izrael fővárosaként, de a kritikus hangok szerint ezzel csak visszább vetették a felek közti béketárgyalásokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.