Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Kiderült, mi a világ legrejtélyesebb házának története

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 24. - 23:03

A legendák szerint egy különc milliárdos építette a házat, ám arról is elterjedt számos pletyka, hogy egy vallásos szerzetes él benne.

A mai felgyorsult, rohanó világban gyakran érezhetjük úgy, mennyire jó lenne egy kis időre egyedül lenni, ahol körbevesz a csend és a nyugalom. Ám teljesen elképzelhetetlennek tűnik, hogy mindezt a világ legmagányosabb házában éljük meg egy szigeten, akár egy életen át.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik igazán különleges gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amely annyira apró, hogy húsz perc alatt be tudjuk járni a teljes területét. Egyetlen épület helyezkedik el rajta, körülötte pedig nincs más, csak a zöldellő fű és a rabul ejtő kilátás a morajló tengerre.

A birtok egészen az 1930-as évekig lakott volt, azonban az utolsó néhány lakos távozása után teljesen elhagyatottá vált. Mindez azonban nem szabott gátat az emberek képzeletének, ugyanis számos pletyka és legenda terjedt el a titokzatos kis épületről.

A The Sun beszámolója szerint egy különc milliárdos építette fel a házat, aki azt tervezte, hogy egy esetleges zombi apokalipszis idején menedékként használja majd, de arról is elterjedt a hír, hogy egy fanatikusan vallásos szerzetes költözött oda.

Egy másik pletyka szerint az izlandi énekesnő és zeneszerző, Björk tulajdonát képezi, aki tárgyalásokat folytat a helyi kormánnyal annak érdekében, hogy a szigetet is megvásárolhassa – derül ki a LADbible beszámolójából.

Ám az igazság az, hogy a szigetet egy többgenerációs család közel 300 éven át lakta, miközben halászó-vadászó életmódot folytattak, majd 1930-ban, a civilizáció távolsága miatt az utolsó lakók is arra jutottak, hogy elhagyják néhai otthonukat.

Idővel azonban egyre többen hallottak róla, hogy rengeteg lunda él a sziget környékén, amelyre Izlandon legálisan lehet vadászni függetlenül attól, hogy veszélyeztetett fajnak számít, így az Ellidaey Vadászegyesület arra jutott, hogy fedett helyet biztosít az ide érkezőknek.

Így az 1950-es évek elején építettek egy kabint a szigeten, hogy a vadászati főszezonban legyen hol aludnia az utazóknak. A szigeten azonban nincs áram, folyóvíz, sem vízvezeték, viszont egy szauna igen, amelyet egy esővízgyűjtő rendszer üzemeltet.

Aki pedig úgy érzi, szívesen megnézné élőben is a vadregényes tájat, valamint az apró, mégis meghitt házikót, azoknak jó hír lehet, hogy az utazási irodák egynapos kirándulásokat kínálnak a turisták számára, a szigetet pedig hajóval tudják megközelíteni, majd kötéllel lehet felmászni a házhoz.