Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Duplájára emelné a cigaretta jövedéki adóját az Európai Bizottság, ami Magyarországon is jelentős drágulást eredményezhet.

Akár 1500 forint is lehet a jövőben a dohánytermékek jövedéki adója itthon, amennyiben az Európai Bizottság elfogadja a javaslatot, miszerint az uniós tagállamokban emeljék meg 1,8 euróról 3,6 euróra – írja a napi.hu.

Ez az alacsonyabb jövedéki adójú országokban jelentősen megemelné a cigaretta árát, ugyanis a 3,6 eurós összeg a minimális határt jelentené. Ez főképp azokat az országokat érinti, ahol jelenleg még 3 euró körül mozog a cigaretta átlagára.

Az e-cigisek is jobban zsebbe kell nyúljanak

Egy hatásvizsgálat szerint ez komoly hatást gyakorolna mind a piaci szereplőkre, mind pedig a fogyasztókra. Habár Magyarországon 3 euró fölött van a cigaretta ára, több országban, mint például Bulgáriában is, ennél olcsóbban lehet hozzájutni.

Magyarországon jelenleg egy doboz cigaretta jövedéki adója 836 forint, az Európai Bizottság döntésével ez hozzávetőlegesen 1500 forintra emelkedne, így egy doboz cigi ára 700-800 forinttal is megemelkedhet.

Aki elektromos cigarettát használ, annak is drágulásra kell számítania, csakúgy, mint a hevített dohánytermékeket fogyasztóknak. A magasabb nikotintartalmú e-cigikre 40%-os jövedéki adót vetnének ki (az alacsonyabbakra 20%-osat), míg a hevített dohánytermékekre 55%-osat.