Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,10 Ft
Euró
394,40 Ft
Font
462,15 Ft
Bitcoin
63,660 $

Ítélet született az erzsébetvárosi halálos mentős baleset ügyében

Három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon a mentősofőr, aki egy motorossal ütközött még 2021-ben.

Budapest, 2023. december 14. Mentõautó közlekedik megkölönböztetõ jelzéssel a Kerepesi út - Hungária körút keresztezõdésében. MTVA/Bizományosi: Róka Dániel
Baleset

Bense Róbert

Szerkesztő

A Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi döntése alapján 3 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte azt a mentőautót vezető sofőrt, aki 2021. március 23-án, esetriasztás közben összeütközött egy motorossal. A motoros a baleset következtében életét vesztette.

Az ítélet szerint mentősofőr megkülönböztető fény- és hangjelzést használva haladt Erzsébetvárosban. Az egyik kereszteződésnél azonban úgy ment át a piros lámpán, hogy nem győződött meg kellő mértékben arról, hogy a neki balról érkező összes jármű biztosítja-e számára az akadálytalan továbbhaladást – írja közleményében a Fővárosi Törvényszék. Soron kívül Élőben közvetíti a tv a Manchester-City-Real Madrid Bajnokok Ligája visszavágót

Ennek következtében a zöld lámpánál kereszteződésbe behajtó motoros nekiütközött a mentőautónak. A motoros túllépte a sebességhatárt, azonban a szakértői vélemény szerint a megengedett sebességgel sem tudta volna elkerülni az ütközést, illetve a vélhetően alacsonyabb tempó mellett is tragikusan végződő balesetet.

A bíróság részletes bizonyítást folytatott le az eljárás során, így tanúkat és szakértőt hallgatott meg. Álláspontjuk szerint a mentős köteles lett volna a KRESZ vonatkozó szabályai szerint eljárni, miszerint „megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője a közúti jelzéseket, rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.”

A bíróság ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a büntetlen előéletű sofőr hosszú időn keresztül állt büntetőeljárás hatálya alatt, míg súlyosító körülményt esetében nem észlelt a bíróság. A gondos mérlegelést követően a vádlottat 3 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság. A korábban és azóta is kifogástalan életvitelt folytató férfit a bíróság előzetes mentesítésben részesítette. Az ítélet nem jogerős, mert azzal szemben mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Mbappé büszke arra, hogy kiütötték a Barcelonát a Bajnokok Ligájából

A PSG csatára nagyon is büszke arra, hogy kiejtették a Bajnokok Ligájából a Barcelonát kedd este idegenben.