18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Istenkáromlásért lincseltek meg és gyújtottak fel egy Srí Lanka-i férfit Pakisztánban

Fotó: Unsplash/Hamid Roshaan
not image

Kornis Vivien

2021. december 5. - 20:06

Halálra vert és felgyújtott a tömeg egy Srí Lanka-i gyárvezetőt Pakisztánban – erősítette meg a rendőrség. A helyi sajtó beszámolói szerint az áldozatot istenkáromlás miatt gyilkolták meg pénteken a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 200 kilométerre délkeletre fekvő Sialkotban.

Imrán Hán miniszterelnök “Pakisztán szégyenletes napjának” nevezte a történteket, hozzátéve, hogy személyesen felügyeli a “szörnyű önbíráskodó támadás” kivizsgálását – számolt be az Al Jazeera.

“Félreértés ne essék, minden felelőst a törvény teljes szigorával megbüntetünk” – írta a miniszterelnök a Twitteren. 

Egy sialkoti rendőrségi tisztviselő – aki az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kérve nyilatkozott – elmondta, hogy a nyomozók úgy vélik, a támadók istenkáromlással vádolták meg a gyárvezetőt, miután az letépett egy muszlim szent verseket tartalmazó plakátot.

A gyilkosságról több megrázó videofelvételt is megosztottak a közösségi oldalakon, melyeken az látható, ahogy a tömeg a hason fekvő áldozatot bántalmazza, miközben istenkáromlás elleni jelszavakat skandálnak. Más felvételeken a férfi felgyújtott holtteste, valamint az autója roncsai láthatóak.

A gyilkosság résztvevői közül sokan meg sem próbálták elfedni személyazonosságukat, többen szelfiket készítettek az áldozat égő holtteste előtt.

Hassaan Khawar, a pandzsábi kormány szóvivője közölte, hogy a rendőrség eddig 50 embert tartóztatott le. Elmondta, hogy a térfigyelő kamerák felvételeit is alaposan megvizsgálják, és olyan utasítást kaptak, hogy 48 órán belül le kell zárniuk a nyomozást.

A közösségi oldalakon közzétett videókon skandált jelszavak ugyanazok voltak, mint amelyeket a Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) – egy istenkáromlásellenes párt – támogatói használnak. A TLP a múltban többször tüntetésekkel bénította meg az országot, többek között egy Franciaország-ellenes demonstrációval is, miután a párizsi székhelyű Charlie Hebdo szatirikus magazin tavaly újraközölte a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat.

Pakisztánban gyakoriak az istenkáromlás vádja miatt elkövetett tömeges gyilkosságok, a bűncselekmény elkövetéséért pedig halálbüntetés járhat, ha valakit nem ver agyon előbb a feldühödött csőcselék. 

Tahir Ashrafi, Hán vallások közötti harmóniáért felelős tanácsadója a közösségi oldalán közzétett videónyilatkozatában elítélte a gyilkosságot. 

“Ez egy barbár cselekedet, ami az iszlám tanításával ellentétes” – hangsúlyozta.

Jogvédő csoportok szerint az istenkáromlás vádját gyakran használják személyes bosszúhadjáratok rendezésére, és ezek célpontai többnyire a kisebbségek tagjai.