Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,80 Ft
Euró
393,55 Ft
Font
467,47 Ft
Bitcoin
64,339 $

Ismét megrongálták a hatóságok által meggyilkolt Mahsza Amini sírját Iránban

Vandálok megrongálták annak a 22 éves lánynak a sírját, akinek a rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála tavaly szeptemberben kormányellenes tüntetéseket váltott ki Irán-szerte.

...svg content...Fotó: EPA/TERESA SUAREZ
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A családja által az Instagramon közzétett fotókon látható, hogy a nyugat-iráni Szakkez városának temetőjében található emlékművet borító üveglapot betörték.

Mahsza testvére közölte, hogy az elmúlt hónapokban ez már a második támadás volt a sírhely ellen, majd hozzátette, nem számít, hányszor törik össze, ők mindig meg fogják azt javítani. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A család ügyvédje, Saleh Nirbakht elmondta, hogy a sírt olyan személyek gyalázták meg, akik a múltban már több hasonló cselekedetet is elkövettek, vagyis ismertek voltak a hatóságok körében.

Az ügyvéd elmondta továbbá, hogy az iráni hatóságok megakadályozták, hogy egy tetőt helyezzenek a sír fölé, egy helyi hegesztőt pedig munkaviszonya megszüntetésével fenyegettek meg, ha ezt megteszi.

Amini szeptember 16-án halt meg egy teheráni kórházban, három nappal azután, hogy a rendőrség őrizetbe vette a fővárosban, mert állítólag megsértette Irán szigorú öltözködési szabályait.

Az első tüntetésekre a temetése után került sor szülővárosában, Szakkezban, amikor a nők szolidaritásból levették a fejkendőjüket. Nem sokkal ezt követően a tüntetések Irán-szerte elterjedtek, a biztonsági erők erőszakos fellépése során pedig több százan, köztük gyerekek is meghaltak.

Jelentősen visszaesett a falusi szálláskiadók forgalma

A falusi szállásokkal foglalkozók árat emelni már nem nagyon tudnak, ehelyett a modern világ vívmányait próbálják minél inkább bevinni a helyeikre.