Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Ismét felmerült az óraátállítás megszüntetése Magyarországon

A szakemberek szerint már gazdaságilag sincs haszna annak, hogy egy évben kétszer is át kell állítani az órákat.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Balassa Péter, a Jobbik – Konzervatívok országgyűlési képviselője határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetéséről. A politikus azt követően adta be indítványát, hogy a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslatát nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága – írta meg az Infostart a 24.hu beszámolója alapján.

Balassa Péter azzal érvelt, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be és egészen 1957-ig volt érvényben Magyarországon, amikor megszüntették. Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt rendelték el újra. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani, ugyanakkor a szakemberek szerint gazdaságilag már felesleges egy évben kétszer átállítani az órát. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A lap megjegyezte, az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték, de erre vonatkozóan azóta sem született végleges döntés, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik majd a téli időszámítás.

A képviselő úgy véli, hazánkban a téli időszámítás helyett a nyárira kellene átállni, ugyanis a több természetes fény vitathatatlanul kedvező hatást gyakorol a szorongásra, a depresszióra, így meglátása szerint csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás miatti cirkadiánritmus-zavar több egészségügyi problémát is okozhat: például a szívroham és a szélütés kockázatának növekedése vagy a kialvatlanságból fakadó többféle mentális betegség.

Mindemellett az energiaválság okozta problémák is indokolnák a váltást. Balassa Péter szerint Észak-Macedónia után Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást. Mint fogalmazott, a jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ennyire elszabadultak, mindent el kell követni annak érdekében, hogy az emberek át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel egyre jobban fél Orbán Viktortól

Mint mondta, a brüsszeli történtek minden határon túlmennek és egyben jelzik, hogy félnek Orbán Viktortól és a szuverenista erők véleményétől.

Fél nap alatt elfogták a budapesti Louis Vuitton üzlet tolvajait

A budapesti rendőrök mindössze 12 óra alatt azonosították a terézvárosi luxusmárkabolt betörésének feltételezett tetteseit.