Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,169 $

Az irreális fővárosi ingatlanárak ellenére is kezdenek visszatérni a hitelre vásárlók

Egyes kerületekben kiemelkedő az érdeklődés, a tavalyi mélypont már a múlté.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Habár a belvárosi ingatlanpiac felélénkülni látszik, és a csökkenő hitelkamatok is jó hatással vannak a forgalomra, az átgondolatlan túlárazás továbbra is problémát jelent. Az újépítésű projektek húzzák a piacot, a négyzetméterárak viszont magasan járnak – mondta Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

A szakember az egyik legfőbb változást abban látja, hogy visszatértek a hitelre vásárlók, emellett a hitelösszegek is növekedésnek indultak. Hozzátette, hogy a piac fellendüléséhez az is hozzájárul, hogy az eddig az állampapírokban tartott befektetések egy részét ismét az ingatlanok felé fordítják az emberek. Jelen vannak az állami támogatásokat igénybe vevők is, ám számuk valamelyest elmarad a várttól. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

„Problémát jelent ugyanakkor, hogy a hirdetési és a valós eladási árak között továbbra is jelentős a különbség, így egyre nehezebb reális áron hirdetett ingatlanokkal találkozni az ingatlanhirdetési portálokon” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a reális piaci árnál már tavaly is 30-40 százalékkal magasabb hirdetési árakkal találkozhattunk.

„A helyzet most sem jobb, amit többek között az okoz, hogy magánszemélyek úgy hirdetnek ezeken a felületeken, hogy a piaci helyzettel egyáltalán nincsenek tisztában, miközben az ingatlan iránti érzelmi kötődésüket is beárazzák” – mondta Pagács-Tóth Viktória, aki szerint ennek következménye, hogy az eddigi 2-5 százalékos alku ma már 8-10 százalékot tesz ki.

Emiatt a tulajdonosoknak tovább is kell árulniuk ingatlanjaikat, habár az újszerű és a kisebb lakások továbbra is viszonylag gyorsan elkelnek. A panellakások iránt is vannak érdeklődők, ezek esetében most 700 ezer forint körül járnak a négyzetméterárak, míg a téglalakásoknál 800 ezer forintos átlaggal számolhatnak az érdeklődők. Egy újépítésű lakás ezzel szemben 1,2-1,7 milliós négyzetméteráron keresi lakóit – áll az iroda közleményében.