Írország a világon elsőként vezeti be az alkohol egészségügyi címkézését
Írországban ezentúl minden alkoholtartalmú terméken elhelyeznek majd egy címkét, mely figyelmezteti a vásárlókat a kalóriatartalomra, a rák és a májbetegségek kockázatára, valamint a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire.
Írország lesz az első ország a világon, mely előírja az alkoholtartalmú italok egészségügyi címkézését, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kalóriatartalomra, az alkoholtartalom mértékére, a rák és a májbetegségek kockázatára, valamint a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire.
A Guardian jelentése szerint Stephen Donnelly egészségügyi miniszter hétfőn írta alá a jogszabályt, s kijelentette, reméli, hogy idővel más országok is követik Írország példáját. Csakhogy ez a kilátás jelenleg inkább aggasztja az olasz borászokat, és több más uniós tagállam polgárait.
A törvény azonban nem azonnal, hanem csak 2026. május 22-től lépne hatályba, hogy a vállalkozásoknak legyen idejük alkalmazkodni a más élelmiszerekre és italokra vonatkozó, már meglévő szabályokhoz hasonló politikához. Donnelly hozzátette:
Hildegarde Naughton, a közegészségügyért, a jólétért és a nemzeti drogstratégiáért felelős miniszter egyetért a döntéssel, s úgy véli, az orvosi bizonyítékok is azt mutatják, hogy még a kisebb mértékű alkoholfogyasztás is a rák kialakulásának kockázatát hordozza magában.
Az új törvény értelmében az alkoholtartalmú italok forgalmazói kötelesek lesznek feltüntetni a termék csomagolásán az információkat és a figyelmeztetéseket, valamint az alkoholfogyasztással kapcsolatos további információkért az ír egészségügyi hivatal honlapjára irányítani a fogyasztókat.
Fontos részlet, hogy ehhez hasonló információkat a kocsmákban és más engedéllyel rendelkező helyiségekben is elérhetővé kell majd tenni. Írországban az alkoholfogyasztás 2001-ben érte el csúcspontját, amikor az átlagember évente 14,3 liter tiszta alkoholt fogyasztott. Az Egészségügyi Kutatási Tanács szerint ez az érték mára 10,2 literre csökkent.