Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Az iráni legfelsőbb bíróság megkegyelmezett a halálra ítélt kurd rappernek

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A döntést állítólag az ügy kivizsgálásának hiányosságai és hibái miatt hozták meg, egyéb részletet azonban nem közöltek ennek kapcsán.

A jelentések szerint az iráni legfelsőbb bíróság elfogadta Saman Seyyedi Yasin kurd rapper fellebbezését a halálos ítélete ellen, azonban egy másik férfi, Mohammad Ghobadlou kérelmét elutasították, ami azt jelenti, hogy hamarosan kivégezhetik.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

Az iráni igazságszolgáltatás szombaton azt is megerősítette, miszerint az ügy kivizsgálásának hiányosságai és hibái miatt hozták meg ezt a döntést, egyéb részletet azonban nem közöltek erre vonatkozóan – írta az Al Jazeera.

A rappert korábban azért ítélték el, mert azzal vádolták, hogy megpróbálta megölni a biztonsági erők több tagját, illetve egy kézifegyverrel a levegőbe lőtt, amikor részt vett a hatóságok által „zavargásoknak” titulált kormányellenes tüntetéseken.

Ghobadlou-t pedig azért ítélték halálra, mert állítólag az autójával elgázolta és megölte a biztonsági erők egy tagját, valamint sokakat megsebesített, arról viszont nem érkezett beszámoló, hogy a 22 éves férfi fellebbezését miért utasították el.

Az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy az ellene hozott ítéletet egy „tisztességtelen” tárgyalás után hozták meg, emellett Iránban akár több mint két tucat ember kivégzését is tervezhetik, így mielőbbi intézkedésekre van szükség.