Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Irán katonai drónversenyt rendez Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Örményországgal

Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT A kép illusztráció.
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 17. - 14:03

A verseny két hétig fog tartani, Irán közlése szerint pedig a cél, hogy teszteljék a drónok felderítő és tüzérségi irányító képességeit.

Irán katonai drónversenyt indított Oroszország, Fehéroroszország és Örményország részvételével, az iráni állami televízióban pedig több felvételt is bemutattak a hétfői nyitóünnepségről, melyet Kásán városában tartottak, s ahol a négy ország több tucat képviselője gyűlt össze, hogy megnyissa a tornát, melyet egyébként a küldöttség tagjai fognak bírálni is.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

A 2022-es “Sólyomvadászat” elnevezésű drónverseny, vagyis a pilóta nélküli légi járművek (UAV) versenye az Oroszország által 2015-ben indított éves szinten megrendezésre kerülő “katonai játékok” szélesebb körű tornája, melynek az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) repülőgép-ipari részlege ad otthont.

Ali Balali, Amir Ali Hajizadeh, az IRGC repülőgépipari főnökének vezető tanácsadója, s egyben a verseny szóvivője az Al Jazeerával megosztotta, hogy a versenyt a résztvevők nappali és éjszakai légi felderítésben nyújtott teljesítménye és következetessége alapján fogják értékelni, hozzátéve, hogy azt is figyelik majd, hogy a drónok milyen mértékű segítséget képesek nyújtani a tüzérségi támadások pontos irányításában.

A tornán több mint 70 résztvevő fog versenyezni az első helyért, s várhatóan augusztus 28-án fejeződik be. Habár egy katonai versenyről van szó, Balali közlése szerint a torna célja, hogy “a béke és a barátság” jegyében együttműködjenek a globális terrorizmus elleni küzdelemben, és megosszák egymással tapasztalataikat, valamint katonai eredményeiket.