Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,138 $

Irán elismerte, hogy korábban drónokat szállított Oroszországnak

TÉMÁK:
#Irán
Fotó: Ebrahim Raiszi iráni elnök beszédet mond az Egyesült Államok egykori teheráni nagykövetségénél tartott tüntetésen 2022. november 4-én. MTI/AP/Vahid Szalemi
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A tisztviselő azonban hangsúlyozta, hogy mindez a háború kirobbanása előtt történt, emellett továbbra is elkötelezettek a konfliktus megfékezése mellett.

Irán nemrégiben elismerte, hogy drónokat szállított Oroszországnak, miközben kiemelte, hogy mindez még hónapokkal az ukrajnai háború előtt történt, mindemellett „korlátozott mennyiségű” eszközökről van szó.

Az Euronews szerint Ukrajna korábban azt állította, hogy az oroszok Shahed-136-os kamikaze drónokkal támadták meg Kijevet, amelyeket Irán juttatott el Oroszországnak, Teherán azonban ezt határozottan tagadta.

A hét elején Amir Szaeid Dzsalil iráni ENSZ-nagykövet „teljesen alaptalannak” nevezte Ukrajna vádjait, majd megismételte országuk semleges álláspontját a háborút illetően – derül ki a Sky News beszámolójából.

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter azt is elmondta, miszerint országának nem volt tudomása arról, hogy a drónokat Ukrajnában vetették be, emellett továbbra is elkötelezettek a konfliktus megfékezése mellett.

„Ha Kijevnek vannak olyan dokumentumai, amelyek bizonyítják, hogy Moszkva drónokat használt Ukrajnában, akkor azokat haladéktalanul át kell adnia nekünk. Amennyiben igazolást nyer, hogy ez valóban így történt, semmiképp sem leszünk közömbösek a kérdést illetően” – mondta.