Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,46 Ft
Euró
391,42 Ft
Font
465,77 Ft
Bitcoin
63,625 $
Fotó: Unsplash/Art Markiv

Ennyibe kerül idén az ingyenes jogosítvány

Szerző: Kiss László

A kormánynak külön pénzt kell fordítania költségvetésében az ingyenes jogosítványra, amit a fiatalok kapnak meg.

Kiss László

2024. július. 8 - 07:57

Orbán Viktor miniszterelnök hagyta jóvá azt a tervezetet, mely rengeteg fiatal számára jelent megoldást arra, hogy jogosítványt szerezzenek. A magyar kormány nélkül valószínűleg sokan csak évekkel később juthatnának jogosítványhoz, mivel az minden eddiginél költségesebb.

Ugyanakkor a kormány most lehetővé teszi, hogy ingyenes jussanak hozzá a végzős középiskolások a jogosítványokhoz. A 24.hu azt írja, Varga Mihály pénzügyminiszternek 2024-ben a Magyar Honvédségnek a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzésének gyakorlati oktatásban történő részvételéhez egyszeri jelleggel 526 769 445 forintot kell biztosítania.

A lap kiemeli, úgy kell megtervezni a jövő évi költségvetést, hogy a pilotprogramra 2025-ben 831 751 580 forintot szánt a kormány. Idén szeptember első napjától kezdődően lehet jelentkezni az ingyenes jogosítvány megszerzésére, ami a „B” kategóriás vezetői engedélyt foglalja magában. A KRESZ- és az egészségügyi oktatást is állja a kormány a fiataloknak.

Sőt, a Magyar Honvédség a gyakorlati képzésben is részt vesz, már ősszel elindíthatják a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat a kiválasztott intézményekkel kötött megállapodással. Ehhez szakoktatói képzést fognak tartani, amiben azok a katonák vehetnek részt, akik betöltötték a 23. életévüket, rendelkeznek középiskolai érettségivel, legalább két éve érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel, egészségügyi alkalmassági vizsgával.