Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Ennyivel ér kevesebbet egy ingatlan, ha értékcsökkentő tényezők vannak a közelben

TÉMÁK:
#ingatlanpiac
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ilyen tényezőnek számít az, ha az ingatlan teljesen a föld alatt, régi pincékben lett kialakítva, vagy ha a lakás autópálya, gyár, hajléktalanszálló, esetleg temető közelében helyezkedik el.

Csorba Dániel ingatlanos youtuber legfrissebb TikTok videójában arról beszél, mennyivel érhet kevesebbet egy lakóingatlan, ha különböző értékcsökkentő tényezők mellett található, s ennek megállapításához 100 kollégáját is megkérdezte.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

A válaszokból az látszik, hogy az a tényező jelenti a legnagyobb problémát ebből a szempontból, ha az ingatlan teljesen a föld alatt, régi pincékben lett kialakítva, ugyanis ilyenkor az értéke a normálisnál majd a negyedével is zuhanhat, 24,5%-kal.

Ám az sem a legjobb, ha a lakás a földszinten található, hiszen ilyenkor 6,5%-kal kevesebbet ér, de ha valaki fentebb lakik, és nincs lift a házban, akkor a 3. emeleten már 8,5, a negyediken pedig 12%-os lehet a veszteség.

Súlyos veszteség az is, ha a lakóingatlan 100 méteres körzetében autópálya (16%) vagy gyár (17,5%) található, de ennél is rosszabb, ha a ház, lakás valamilyen magasfeszültség (20%) közvetlen közelében helyezkedik el – írta a Pénzcentrum.

Ehhez képest a hajléktalanszálló még rosszabb, mert ha annak közelében található az ingatlan, akkor az értékvesztés akár 22%-os is lehet, ám kevésbé rossz a helyzet, ha egy étterem (12%) közvetlen közelében, esetleg fölötte lakunk, s hasonló veszteséget számolhatunk el egy temető (12,5%) esetében is.

@csedetiktok

Mennyivel ér kevesebbet a házad, ha… 🤓🔥🔥

♬ original sound – Csorba Dániel