Kiderült, hogy Budapesten vagy a szomszédos fővárosokban drágábbak-e az ingatlanok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 29. - 03:40

Annak ellenére, hogy gazdasági válság felé tartunk, és a lakásárak az eget verdesik, a hitel- és ingatlanpiac kéz a kézben dübörög tovább – de vajon hol érdemes magunknak otthont vásárolni?

A Portfolio hírportál átfogó elemzéséből megtudhattuk, az európai fővárosok közül Párizsban volt a legnehezebb ingatlant vásárolni az átlagos országos jövedelemből. Franciaországban egy átlagos jövedelemmel rendelkező személy tavaly év végén mintegy 25 évnyi jövedelméből volt képes megvásárolni egy átlagos árszintű, 75 négyzetméter alapterületű ingatlant a fővárosban.

Budapest a negyedik legkevésbé megfizethető főváros volt Európában, ahol egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához 17 évnyi átlagjövedelemre volt szükség. A többi visegrádi ország fővárosa közül a már említett Prágában voltak a legkevésbé megfizethetők az ingatlanok.

Az Ingatlan.com portál kutatás alapján Budapesten kell a legkevesebbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakás árához, ugyanis 8,5 évre jutó nettó átlagfizetés kell ahhoz, hogy ki lehessen fizetni egy 35,9 millió forintot kóstáló ingatlant.

Ettől csak minimálisan van lemaradva Varsó és Prága, utóbbi városban egy lakás megvásárlásához forintban számolva közel 55 millió forintnak megfelelő cseh koronára van szükség, ami az ottani átlagbérből 8,6 év alatt jöhet össze.

Kilóg a sorból a pozsonyi piac, a szlovák fővárosban átlagosan 53 millió forint értékű euró kell az 50 négyzetméterhez – ez az összeg azonban közel 11 évnyi pozsonyi átlagbérből finanszírozható csak. A Visegrádi Négyeken kívül Románia fővárosában is majdnem 9,5 évnyi nettó átlagfizetés kell egy 50 négyzetméteres bukaresti lakás megvásárlásához. Bár Bukarestben csak 28,5 millió forintnyi lei-be kerül egy ekkora ingatlan, a havi nettó fizetések is jóval alacsonyabbak, 252 ezer forintnak felelnek meg – írta a lap.