Az infláció miatt sokan rosszul járhatnak a béremeléssel

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 9. - 19:38

A magyarok egy részénél elcsúszhat a reálbél-növekedés, ugyanis azon kívül, hogy berobbant az infláció, a minimálbér és a garantált bérminimum is nagyjából 20 százalékkal emelkedett, ami bértorlódáshoz vezethet.

A Napi.hu számára a Pulzus Kutató által elkészített közvélemény-kutatásból kiderült, az emberek 23 százaléka legfeljebb 5, 27 százaléka pedig 5-10 százalék közötti növekedést vár a fizetésében. Ez pont 50 százalék, vagyis az emberek felénél erősen billeg a léc, hogy bérük többet ér-e 2022-ben, mint 2021-ben.

Természetesen léteznek olyanok is, akik jobban jártak, 9 százalék szerint a fizetése 10-15 százalékkal, 8 százalék szerint pedig 15-20 százalékkal nő. Utóbbi sávba tartozik a minimálbér és garantált bérminimum is, vagyis aki erre van bejelentve az már biztos lehet az emelésben.

További 5 százalék gondolja azt, hogy a bére ötödével, vagyis legalább 20 százalékkal emelkedik és mindössze 2 százalék vár csökkenést.

Aggasztó ugyanakkor, hogy 26 százalék nyilatkozott úgy: bére nem változik idén, amely ilyen inflációs környezetben komoly érvágást jelent majd a családi kasszára nézve – olvasható a felmérésben.